Šta dolazak PPF-a znači za telekomunikaciono tržište Balkana?

Češka PPF grupa dogovorila je ove nedelje preuzimanje mobilnog poslovanja norveškog "Telenora" u Mađarskoj, Srbiji, Bugarskoj i Crnoj Gori za 2,8 milijardi evra, što može uticati na preoblikovanje telekomunikacionog tržišta regiona, i doneti konkurenciju "Dojče telekomu", "Vodafonu" i "Telekomu Austrija", ocenjuje "Blumberg".

Češka privatna finansijska grupacija je u vlasništvu Petra Kelnera, najbogatijeg čoveka istočne Evrope sa bogatstvom od 12,6 milijardi dolara, navodi njujorška agencija.

Dogovor sa "Telenorom" će PPF-u doneti dodatnih devet miliona korisnika, 3.500 novih zaposlenih i oko 1,5 milijardi dolara dodatnih prihoda, navodi Blumberg.

"Na tržištu Srbije, na kom dominira kompanija 'Telekom Srbija' u državnom vlasništvu, postoji i 'Vip mobajl' 'Telekoma Austrije', koji očekuje da će pridobiti klijente u situaciji reorganizovanja lokalnog tržišta", izjavio je izvršni direktor "Vipa" Dejan Turk.

Njujorška agencija navodi i da je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić pozdravio najnoviju transakciju, i izrazio očekivanje da će nova investicija PPF-a stvoriti konkurentnije tržište u najvećoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

"To je dobar signal za Srbiju kao jednu atraktivnu investicionu destinaciju. Ne očekujem drastične promene kada je reč o zaposlenima u 'Telenoru'. Uveren sam da će biti novih investicija", rekao je Ljajić.

Šta kupovina "Telenora" znači za PPF 

Analitičar Petr Bartek iz praške filijale Erste grupe tvrdi da će PPF verovatno iskoristiti iskustvo koje ima u upravljanju češkom telekomunikacionom kompanijom "O2" kako bi uvećao prihode u novopreuzetim aktivama i da bi ostvario uštede u kapitalnim troškovima.

Prvi upliv PPF-a u telekomunikacionu i medijsku industriju dogodio se pre gotovo pet godina, kada je preuzeo najveću češku telekomunikacionu kompaniju "O2" od španske "Telefonike" za 3,4 milijarde dolara.

Od tada je značajno uvećao zaradu "O2", a akcije kompanije su skočile za 400 odsto.

"PPF će verovatno biti agresivniji i okretniji investitor od 'Telenora', i verovatno će pokušati da nadmaši svoje konkurente kroz optimizaciju poslovanja ili uvođenje novih usluga", navodi analitičar banke J&T u Pragu Milan Vaniček.

Dodaje i da bi "dolazak finansijskog predatora mogao da pojača konkurenciju i uzdrma stvari".

Kako navodi Blumberg, poslovni pristup PPF-a proističe iz samih korena kompanije kao jedne firme koja je fokusirana na upravljanje investicijama, osiguranje i nekretnine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи