Potpisan ugovor o koncesiji za beogradski aerodrom

Predstavnici Vlade Srbije, Aerodroma "Nikola Tesla" i francuske korporacije "Vansi" potpisali su ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom. Na primeru "Vansija" i beogradskog aerodroma vidimo da postoje investitori koji žele da učestvuju u projektima u Srbiji kroz model javno-privatnog partnerstva, istakla je premijerka Ana Brnabić.

Ugovor o koncesiji na 25 godina obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i nadogradnju postojećeg aerodromskog terminala i poletno–sletne staze. Ukupna nominalna vrednost transakcije je oko 1,46 milijardi evra.

Ugovor o koncesiji u Palati "Srbija" potpisali su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor "Vansi koncesije" i predsednik "Vansi erportsa" Nikola Notbar, Masimo Bruco iz kompanije "Vansi erports Srbija" i v. d. generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević. 

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je potpisana koncesija sa "Vansi erportom" odličan pokazatelj da je Srbija na dobrom putu, ali i predstavlja "ne krunu" već još jedan ozbiljan korak u pravcu moderne evropske države, lidera Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi.

Brnabićeva je na svečanosti potpisivanja koncesije rekla da je nakon sveukupnih reformi koje je sprovela prethodna vlada, vlada koju ona predvodi nastavila u tom pravcu i istakla da se sada možemo pohvaliti suficitom, finansijskom stabilnošću, sve boljim kreditnim rejtingom, padom stope nezaposlenosti i javnog duga.

Istakla je i da Svetska banka i Svetski ekonomski forum svojim ocenama i pohvalama doprinose tome da je sve više investitora koji dolaze u Srbiju, da je Srbija sve bolje pozicionirana, a da su odličan pokazatelj da smo na dobrom putu ozbiljne ponude koje su za koncesiju stigle od svetski najpoznatijih firmi.

Kako je rekla, uverena je da su među osnovnim razlozima što je tako velika firma iz Francuske, sa 35 aerodroma i 275 miliona putnika godišnje, došla u Srbiju i uspešno sproveden aranžman sa MMF-om i sveobuhvatne reforme i želja da postanemo lider u regionu u svim segmentima.

U tom smislu, premijerka je ukazala da smo sa 2,6 milijardi evra stranih investicija na prvom mestu u regionu, a da smo svetski lider po privlačenju grinfild investicija, kako to piše Fajnenšel tajms.

Kako je rekla, jačanje i promocija Srbije kao zemlje znanja, kreativnosti i nesutrašivosti da stremimo sve višim ciljevima jesu naš fokus, a, dodaje, sa ponosom može da kaže da je premijerka tokom čijeg mandata je i potpisana ova koncesija vredna oko 1,5 milijardi evra.

"Očekujemo 15 miliona putnika godišnje"

Naglasila je da je u prethodnom periodu, zahvaljujući dobrom poslovanju i ulaganjima iz sopstvenih sredstava aerodrom u Beogradu došla do cifre od 5,3 miliona putnika u prethodnoj godini i da očekuje da će "Vansi" to podići na 15 miliona putnika godišnje, čime ćemo se pozicionirati kao čvorište vazdušnog saobraćaja i dobra turistička destinacija.

Premijerka je rekla da je prošle godine ostvaren devizni priliv od turizma u visini od 1,1 milijardu evra, a da će, zahvaljujući i ovoj koncesiji, on biti sve veći, a turizam biti sve značajnija grana privrede.

Brnabićeva je podsetila da je Vlada Srbije izdvojila 128 milijardi dinara za kapitalne investicije, što je za trećinu više nego prethodne godine, da u daljem periodu i radu ima još mnogo koraka, da će biti teško, ali da događaji poput današnjeg ulivaju poverenje da ćemo sve teškoće uspeti da prebrodimo.

Ona je uputila najveću zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je, istakla je, najviše verovao u ovaj projekat i koji ga je i započeo.

Kako je rekla, "Vansiju" želi uspešno poslovanje, a svima nama još mnogo takvih uspešnih projekata, a dodala je i da je današnje potpisivanje ugovora jedan od simbola vekovnog prijateljstva Srbije i Francuske.

"Ove godine cilj da nezaposlenost bude ispod deset odsto" 

Cilj Vlade Srbije je da u ovoj godini spusti stopu nezaposlenosti ispod deset odsto, izjavila je premijerka Brnabić, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji.

Kako je objasnila, kada Aerodrom "Nikola Tesla" bude počeo da radi u punom kapacitetu, potencijal u turizmu biće prema njenim rečima ogroman, i uticaće dodatno na rast ekonomije, BDP-a, kao i na dodatno smanjenje nezaposlenosti.

"Nama je cilj da ove godine stopu nezaposlenosti smanjimo ispod deset odsto, zbog čega nastavljamo da radimo na rasterećenju privrede poput povećanja neoporezivog dela rada radnika i poreskih podsticaja za početnike u poslovanju", rekla je Brnabićeva.

Da bi Srbija nastavila da se razvija, kaže premijerka, neophodna je pomoć iz svih krajeva zemlje.

Premijerka kaže da privreda na lokalnom nivou i politika koja je usmerena na projekte značajne za lokalnu zajednicu, kako ističe, čine motor budućeg napretka Srbije.

"Zato dolazak uspešne i moćne francuske kompanije vidim kao dobar signal i podsticaj lokalnoj samoupravi da bude efikasnija, jer upravo na primeru 'Vansija' i beogradskog aerodroma vidimo da postoje investitori koji žele da učestvuju u projektima u Srbiji kroz model javno-privatnog partnerstva, a koji je do sada bio skoro u potpunosti neiskorišćen", ocenila je Brnabićeva.

Mihajlović: Koncesija važna za dalji razvoj Srbije

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma velika stvar za dalji razvoj naše zemlje i da je cilj da postanemo transportni koridor i čvorište za ovaj deo Evrope.

Nakon potpisivanja ugovora sa francuskom kompanijom, Mihajlovićeva je rekla da je ovo veliki dan za Srbiju i Beograd, kao i za sam aerodrom.

Podsetila je da je na tome rađeno u prethodnih nekoliko godina i da je šteta što predsednik Aleksandar Vučić nije prisustvovao potpisivanju pošto je to bila njegova vizija i ideja.

"Sve što smo do sada uradili za razvoj infrastrukture vidi se i po ovom ugovoru. Ovo je jedna od najboljih svetskih kompanija."

Mihajlovićeva je istakla da ugovor o koncesiji znači dalji razvoj Aerodroma "Nikoa Tesla" i dodala da će svake godine biti isplaćivana taksa.

Naglasila je da beogradski aerodrom treba da postane transportno čvorište ne samo u jugoistočnoj Evropi već za celu Evropu.

"Ovo je dodatni vetar u leđa prijateljstva Srbije i Francuske", naglasila je Mihajlovićeva. 

"Veliki korak za Francusku i Srbiju"

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni uveren je da će ugovor o koncesiji Aerodroma "Nikola Tesla" sa francuskom kompanijom "Vansi" privući mnoge druge francuske kompanije u Srbiju.

Ambasador je naglasio da u Srbiji danas posluje oko 100 francuskih kompanija, koje zapošljavaju oko 10.000 ljudi. 

"Uveren sam da će se taj broj povećati u budućnosti", rekao je Mondoloni na ceremoniji potpisivanja ugovora o koncesiji i podsetio da će Francuska organizovati u Beogradu od 30. maja do 1. juna regionalni poslovni forum za 12 zemalja regiona uključujući i Srbiju.

On je naglasio da je ova godina najbolje počela za Francusku i Srbiju jer je srpska vlada odlučila da dodeli koncesiju za Aerodrom "Nikola Tesla" kompaniji "Vansi". 

"Taj ugovor je veliki korak za Francusku i Srbiju i želim da se zvanično zahvalim srpskim vlastima, predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić i celokupnoj vladi na svom izboru", rekao je ambasador.

Kako kaže odluka da se koncesija dodeli velikoj francuskoj kompaniji omogućiće nastavak i unapređenje razvoja beogradskog aerodroma, te da je to dobar izbor za Francusku, za "Vansi", ali je dobar izbor i za Srbiju.

"Mi zajedno želimo da gradimo jedno pobedničko partnerstvo i koristan odnos sa Srbijom zasnovan na dugoročnom i obostranom prijateljstvu", naglasio je on.

Ambasador je ukazao na istorijsko prijateljstvo Francuske i Srbije i da je želja da se gradi zajednička budućnost.

"Francuska podržava Srbiju u pravcu pristupanja EU, podržavamo reforme u Srbiji i želimo da budemo prisutni u Srbiji. Radimo sa našim srpskim prijateljima kako u domenu politike tako i u domenu privrede", zaključio je Mondoloni. 

Notbar: Snažno verujemo u Srbiju

Predsednik "Vansi erportsa" Nikola Notbar rekao je da ta kompanija snažno veruje u Srbiju i uspeh koncesije beogradskog aerodroma i najavio otvaranje novih radnih mesta.

"Imamo znanje koje ćemo ovde primeniti kako bi se otvorila nova radna mesta i privukle nove investicije. Ako bude više posla, to će biti dobro i za grad Beograd i za samu koncesiju", naveo je Notbar odgovarajući na pitanje novinara.

Kako je rekao, beogradski aerodrom ima kapacitete za dalji razvoj koji je predviđen koncesijom, a glavni pokretač je upravo rast broja putnika koji beleži "Nikola Tesla".

Naglasio je da je značajno i to što Srbija beleži rast broja turista, kao i da je to sve zajedno sa razvojem saobraćaja vin-vin situacija.

"Zato smo dali najbolju ponudu, jer snažno verujemo u Srbiju."

Naglasio je da će kompanija uložiti novac u aerodrom i da će akcenat biti na kvalitetu i povoljnim cenama, po čemu je "Vansi" već poznat.

Notbar je rekao da će raditi i na otvaranju novih veza Beograda sa drugim destinacijama.

Vlaisavljević: Beogradski aerodrom sa "Vansijem" ide u svetsku elitu

Vršilac dužnosti direktora Aerodroma  "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević smatra da će beogradski aerodom sa koncesionarom kompanijom "Vansi" preći od regionalog igrača u svetsku elitu.

Prema njegovim rečima, francuska kompanija "Vansi" će preuzeti upravljanje beogradskim aerodromom polovinom septembra, a najkasnije u decembru.

"Koncesija je fantastičan potez. Aerodrom je u poslednje četiri godine napravio rekordne poslovne rezultate, i u prava dva meseca ove godine imamo 631 hiljadu putnika, što je za tri odsto više", rekao je Vlaisavljević.

Dodao je da ostavljamo "Vansiju", koja je svetska kompanija i jedan od najboljih operatera u svetu, "čistu i zdravu" kompaniju.

"Smatramo da sa njihovim upravljanjem beogradski aerodrom ide na svetsku mapu upravljanja. Takođe, smatram da sa sadašnjih 5,3 miliona putnika godišnje, već u narednih pet godina treba da dođemo od 10 do 15 miliona putnika godišnje. Mi više nismo regionalni igrač, pošto smo već najbolji u regionu, i sada idemo na svetsku mapu", naglasio je Vlaisavljević.

Francuska kompanija dala je najbolju ponudu za koncesiju koja će biti realizovana kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera.

Uplata u budžet Srbije iznosi 501 milion evra, a neposredne investicije "Vansija" biće oko 730 miliona evra. Svake godine od šest do 16 miliona evra ići će u budžet Srbije na osnovu takse.

"Vansi" se obavezao da neće otpuštati radnike i da u naredne tri godine neće povećavati takse na aerodromu.

Sa Aerodroma "Nikola Tesla" poručuju da su iza njih četiri rekordne godine.

"Vansi" je jedan od najvećih aerodromskih operatera u Evropi. Godišnje usluži 132 miliona putnika na 200 aerodroma.

Aerodrom "Nikola Telsa" će biti centrala "Vansija" u jugoistočnoj Evropi, sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво