Aerodrom "Nikola Tesla" spreman dočekuje "Vansi"

Predstavnici Vlade Srbije i francuska korporacija "Vansi erports" potpisaće danas ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski aerodrom "Nikola Tesla.

Početkom januara ove godine objavljeno je da je francuska kompanija dala najbolju ponudu za koncesiju koja će biti sprovedena kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera.

Aerodorom je spreman za novog koncesionara. Zna se da uplata u budžet Srbije iznosi 501 milion evra, što će značajno povećati ovogodišnji BDP. Neposredne investicije koje će "Vansi" napraviti su oko 730 miliona evra. Svake godine od šest do 16 miliona evra ići će u budžet Srbije na osnovu takse.

"Vansi" se obavezao da neće otpuštati radnike i da u naredne tri godine neće povećavati takse na aerodromu, što znači da karte neće poskupeti.

Saša Vlaisavljević, v. d. direktora Aerodroma "Nikola Tesla", ističe da su iza aerodroma četiri rekordne godine.

"Profit je 2016. godine iznosio 25,8 miliona evra, a 2017. profit je bio 27,6 miliona evra, što je povećanje od sedam odsto. U dva meseca ove godine imali smo 631.000 putnika, što je povećanje od tri odsto. Raduje nas i kargo povećanje od 21 odsto. Imamo letove za Teheran koje obavljaju dve iranske avio-kompanije. Od tridesetak avio-kompanija, a naročito od 'Er Srbije' očekujemo mnogo lepih iznenađenja", rekao je Vlaisavljević.

Navodi da je "Vansi" najavio interkontinentalne letove.

"'Vansi' je najavio da će razvijati interkontinentalne letove. 'Nikola Tesla' je potpuno spreman, već letimo za Kinu i Njujork. Mislimo da našem partneru 'Vansiju' ostavljamo aerodrom u odličnom stanju", rekao je Vlaisavljević.

Najavio je da će danas posle podne oko 16 časova biti održan i koncert ozbiljne muzike na aerodromu u čast "Vansija", na kojem će biti izvođena dela francuskih kompozitora.

"Sa aerodroma će stizati samo dobre vesti i u budućnosti", zaključio je v. d. direktora Aerodroma "Nikola Tesla".

"Vansi" je jedan od najvećih aerodromskih operatera u Evropi. Godišnje usluži 132 miliona putnika na 200 aerodorma.

"Nikola Telsa" će biti centrala "Vansija" u jugoistočnoj Evropi sa kojeg će razvijati svoj međunarodni saobraćaj, a naročito interkontinentalne letove.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 22. mar 2018, 11:13) - anonymous [neregistrovani]

@Ne

Koncesija nije prodaja.

(četvrtak, 22. mar 2018, 09:56) - anonymous [neregistrovani]

Ne

Prodati "kravu" koja ce 25 godina donositi dobit ?
Nove generacije su u gubitku.