Kajsija najviše stradala zbog snega i mraza

Sredinom januara izuzetno topla nedelja uticala je da se neke voćke ranije probude iz zimskog mirovanja, a mraz u februaru oštetio je u prvom redu kajsiju. Stručnjaci poručuju da je još rano za procenu kakav će biti ovogodišnji rod voća.

Zima i proleće izgleda da su ovih dana zamenili mesta. Juče je bilo snega u većini mesta, a tako će biti i narednih dana. U nebo svakako gledaju voćari.

"Džaba je obilaziti kad je viša sila. Ovo je fabrika pod vedrim nebom", kaže Vojkan Tomić, voćar iz Miokovaca kod Čačka.

Retko koji pupoljak nije zahvatio mraz, a kajsiju uzgaja na pet hektara. Slično je u čitavom selu, gde se kajsija proizvodi na čak 250 hektara. Najavljeni jutarnji mrazevi narednih dana dodatno će, kaže, ugroziti voćke.

"Mraz koji je bio u februaru skinuo je naše domaće čačanske kajsije pedeset posto, a roksane i zaklopačke ruže i ostalih sorti je skinuo osamdeset odsto. Sada, ako bude još jedan mraz,  javljaju minus sedam-osam, ja mislim da nećemo imati kajsiju da pojedemo", kaže Vojkan Tomić iz udruženja Miokovačka kajsija. 

Slično je i u srednjem Banatu. Veoma niske temperature početkom marta oštetile su zasade ranih sorti voća.

"Ako tako nastavi sa šokovima, neće biti dobro. Naime, posebno je opasno kada se u aprilu budu pojavili prvi cvetovi i minus dva-tri stepena, to će biti pogubno", kaže Branislav Prohaska, voćar iz Zrenjanina.

Još je rano govoriti o prinosu za ovu godinu, poručuju iz čačanskog Instituta za voćarstvo.

Ocena je da je kajsija najviše stradala.

"Na području centralne Srbije i Čačka došlo je do smrzavanje 40, 70, 80 procenata kajsija, značajno veća šteta je na području Vojvodine, negde i do 100 procenata", kaže Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Efikasni sistemi zaštite od mraza veoma su skupi, a retko se primenjuju i u zemljama Evropske unije.

"Malo je toga što proizvođači mogu da preduzmu, za one na manjim prostorima možda paljenje sena, slame i neke druge mere, ali takvih je zasada veoma malo", kaže Lukić.

Na jugu, u topličkom kraju, gde se najviše uzgaja šljiva i višnja, do sada nije bilo većih šteta zbog promenljivog vremena.

"Možemo samo da se nadamo da temperatura neće pasti ispod minus pet stepeni. Minus pet je granica da u ovoj fazi šljiva može da prođe bez oštećenja", kaže Nikola Ubavić, voćar iz Blaca.

Po kalendaru radova, tokom marta u voćnjaku sledi rezidba maline i kupine, ali i zaštita od kasnih prolećnih mrazeva. Prognoze, nažalost, govore da će mraza biti i u aprilu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво