"Francuzi zainteresovani za projekte hidroenergetike u Srbiji"

Predstavnici francuske energetske kompanije EDF zainteresovani su da sa Srbijom i "Elektroprivredom Srbije" razviju veće projekte, pre svega u oblasti hidroenergetike, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić nakon sastanka sa delegacijom EDF-a.

Aleksandar Antić je novinarima rekao da postoji veliko interesovanje sa srpske strane da se sa EDF-om dogovaraju projekti koji su vezani za unapređenje prenosne distributivne mreže.

"EDF je po mnogim parametrima, kada je hidroenergetika u pitanju, kompanija broj jedan u svetu i mi smo spremni da sa njima na tu temu razgovaramo i da zajednički sagledamo neiskorišćene hidropotencijale i mogućnost izgradnje hidroenergetskih objekata na našim slivovima", naveo je Antić.

Dodao je da je na današnjem sastanku, kome su prisustvovali direktori EPS-a Milorad Grčić i "Elektromreža Srbije" Jelena Matejić, dogovoreno da se intenzivira saradnja, pre svega na nivou stručnih timova koji će intenzivno nastaviti da rade i naveo da je prvi sledeći korak u toj saradnji da stručni tim iz Srbije posetiti Francusku i kompaniju EDF-a.

Ministar je podsetio da je sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem 18. januara potpisao sporazum koji je definisao prioritete, pre svega za buduću energetsku saradnju, kao i da je tada i dogovorena poseta EDF-a na najvišem nivou.

Antić je ukazao da je EDF jedna od najznačajnijih evropskih i svetskih energetskih kompanija, sa više od 160.000 zaposlenih, te da je jedan od globalnih lidera gotovo u svim ključnim energetskim delatnostima.

Mondoloni je naveo da Francuska želi da pomogne Srbiji u njenom ekonomskom razvoju, kao i da francuska preduzeća i privrednici žele da uspostave saradnju sa svojim kolegama iz Srbije, u kojima svi dobijaju – i francuska preduzeća, ali u jednakoj meri i srpske firme.

"U tom smislu, delegacija preduzeća EDF-a bila je ovde kako bi proučila načine saradnje sa preduzećima iz energetskog sektora u Srbiji u svim oblastima", dodao je Mondoloni.

Navodeći da je 2018. godina veoma značajna za odnose Srbije i Francuske, jer se obeležava 100 godina od kraja Prvog svetskog rata u kojem su, kako kaže, Srbija i Francuska borile rame uz rame, Mondoloni je rekao da je upravo prošlost omogućila da se zasnuje prijateljstvo dve zemlje.

"Ali, ove godine želimo i da radimo za budućnost i paralelno sa razvijanjem naših političkih odnosa, mi takođe želimo da se i naši ekonomski odnosi razvijaju", zaključio je Mondoloni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи