Kamen temeljac za izgradnju fabrike "Eseks Jurop", radna mesta za 160 Zrenjaninaca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će u fabrici "Eseks Jurop" u Zrenjaninu posao naći 160 ljudi, da će prosečna neto plata biti 90.000 dinara, a za radnike 67.400 dinara.

"Ovo je nova pobeda. Očekujemo još investicija iz Južne Koreje. Zvao sam 'Samsung' da dođe, jer naši ljudi vole njihove telefone. Rekli su mi da treba da budem uporan", našalio se Vučić na ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku "Eseks Jurop" u industrijskoj zoni Zrenjanina.

Predsednik je naglasio da je investicija u fabriku 30,4 miliona evra, a da je država pomogla sa 1,6 miliona evra.

Vučić je investitorima poželeo da zarađuju i reinvestiraju u Srbiji.

Fabrika koja se gradi, kako je rekao, biće na 16.000 kvadratnih metara i da će građani biti ponosni na fabrike koje se grade i svoje zarade, jer će moći nešto da pruže deci i unucima.

Predsednik je investitorima poželeo da Srbiju dožive kao drugu kuću i da naprave još fabrika.

"U narednom periodu počinjemo kao država da gradimo brze saobraćajnice između Zrenjanina i Novog Sada 50 kilometara puta i Zrenjanina i Beograda, a ta investicija biće oko 200 miliona evra", istakao je Vučić.

Građani koji su ga dočekali, kako je rekao, nisu mogli da veruju kada im je rekao za puteve koji će biti izgrađani, ali i da je čuo od njih da se uzdaju u to da, "kada je Vučić obećao, možda i bude nešto".

Predstavnicima lokalne samouprave poručio je da se vidi šta se dešava sa cenom grejanja i sa vodom u Zrenjaninu, a svim građanima i investitorima obećao je da će se Srbija zalagati za mir i stabilnost u regionu.

Predsednik je najavio u Zrenjaninu još radnih mesta i ne samo u Zrenjaninu već i u ostalim gradovima u Banatu, kako bi se taj deo ravnomerno razvijao sa ostalim delovima Vojvodine i Srbije.

Pored Vučića, polaganju kamena temeljca prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik "LS grupe" Kristofer Ku. 

Iz te kompanije najavljeno je ulaganje od 30 miliona evra za izgradnju pogona od 14.000 kvadratnih metara i poslovnog prostora od 2.000 kvadrata, kao i zapošljavanje između 160 i 170 ljudi, dok je početak rada u pogonu za koji je danas postavljen kamen temeljac, planiran za početak trećeg kvartala 2018. godine.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je današnje otvaranje pogona te kompanije dokaz da se u Srbiji i Vojvodini odvija efikasna reindustrijalizacija, istakavši da je u poslednjih deset dana prisustvovao otvaranju dve velike kompanije. 

"Prošle nedelje je 'Kontinental' počeo sa radom u Novom Sadu, sada prisustvujemo otvaranju novih radnih mesta u Zrenjaninu, a sledeće nedelje u Žablju ćemo otvoriti velike pogone poput ovog gde će raditi mnogo naših ljudi", poručio je Mirović uoči polaganja kamena temeljca za objekte kompanije "Eseks" u Zrenjaninu.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da taj grad već nekoliko godina želi da se predstavi kao dobro mesto za investiranje, dodavši da uslovi možda nisu najbolji.

Napomenuo je da činjenica da je u poslednje dve godine otvoreno preko 2.000 novih radnih mesta u tom gradu govori u prilog tome da Zrenjanin ima šta da ponudi investitorima.

Predsednik "LS grupe" Kristofer Ku rekao je da ta firma posluje na preko 100 lokacija, kao i da ima svoje ogranke u 25 zemalja sveta u kojima zapošljava preko 3.000 ljudi. 

"Velika mi je čast što danas proslavljamo partnerstvo između divne Srbije, "LS grupe" i kompanije "Eseks".

"LS danas pokreće našu prvu i jedinu lokaciju u Srbiji. Smatramo da se za postizanje izuzetnih rezultata moraju pratiti određene smernice. Međusobno poštovanje i briga su osnove poslovanja naše kompanije, tako da nam je čast što ćemo zajedno sa vašom zemljom deliti partnerstvo", naglasio je Ku.

Prethodno se Vučić sastao sa predstavnicima kompanije "Eseks Jurop" u Gradskoj upravi Zrenjanina.

"Eseks Jurop", sa sedištem u Francuskoj, evropska je podružnica kompanije "Superior Eseks" iz Sjedinjenih Američkih Država i vodeći je dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora.

Usmerena je na inovacije, sa ciljem predstavljanja novih rešenja u oblasti elektrifikacije vozila, te doprinosa razvoju obnovljivih izvora energije. 

Kompanija "Superior Eseks", sa sedištem u Atlanti u Sjedinjenim Američkim Državama, globalni je lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica i deo je južnokorejske "LS grupe", vodeće kompanije u oblasti elektromaterijala i elektronike, čiji ukupni promet iznosi 19 milijardi dolara. 

Proizvodni kapaciteti kompanije "Superior eseks" obuhvataju postrojenja na tri kontinenta, uključujući fabrike u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво