Kamen temeljac za izgradnju fabrike "Eseks Jurop", radna mesta za 160 Zrenjaninaca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će u fabrici "Eseks Jurop" u Zrenjaninu posao naći 160 ljudi, da će prosečna neto plata biti 90.000 dinara, a za radnike 67.400 dinara.

"Ovo je nova pobeda. Očekujemo još investicija iz Južne Koreje. Zvao sam 'Samsung' da dođe, jer naši ljudi vole njihove telefone. Rekli su mi da treba da budem uporan", našalio se Vučić na ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku "Eseks Jurop" u industrijskoj zoni Zrenjanina.

Predsednik je naglasio da je investicija u fabriku 30,4 miliona evra, a da je država pomogla sa 1,6 miliona evra.

Vučić je investitorima poželeo da zarađuju i reinvestiraju u Srbiji.

Fabrika koja se gradi, kako je rekao, biće na 16.000 kvadratnih metara i da će građani biti ponosni na fabrike koje se grade i svoje zarade, jer će moći nešto da pruže deci i unucima.

Predsednik je investitorima poželeo da Srbiju dožive kao drugu kuću i da naprave još fabrika.

"U narednom periodu počinjemo kao država da gradimo brze saobraćajnice između Zrenjanina i Novog Sada 50 kilometara puta i Zrenjanina i Beograda, a ta investicija biće oko 200 miliona evra", istakao je Vučić.

Građani koji su ga dočekali, kako je rekao, nisu mogli da veruju kada im je rekao za puteve koji će biti izgrađani, ali i da je čuo od njih da se uzdaju u to da, "kada je Vučić obećao, možda i bude nešto".

Predstavnicima lokalne samouprave poručio je da se vidi šta se dešava sa cenom grejanja i sa vodom u Zrenjaninu, a svim građanima i investitorima obećao je da će se Srbija zalagati za mir i stabilnost u regionu.

Predsednik je najavio u Zrenjaninu još radnih mesta i ne samo u Zrenjaninu već i u ostalim gradovima u Banatu, kako bi se taj deo ravnomerno razvijao sa ostalim delovima Vojvodine i Srbije.

Pored Vučića, polaganju kamena temeljca prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i predsednik "LS grupe" Kristofer Ku. 

Iz te kompanije najavljeno je ulaganje od 30 miliona evra za izgradnju pogona od 14.000 kvadratnih metara i poslovnog prostora od 2.000 kvadrata, kao i zapošljavanje između 160 i 170 ljudi, dok je početak rada u pogonu za koji je danas postavljen kamen temeljac, planiran za početak trećeg kvartala 2018. godine.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je današnje otvaranje pogona te kompanije dokaz da se u Srbiji i Vojvodini odvija efikasna reindustrijalizacija, istakavši da je u poslednjih deset dana prisustvovao otvaranju dve velike kompanije. 

"Prošle nedelje je 'Kontinental' počeo sa radom u Novom Sadu, sada prisustvujemo otvaranju novih radnih mesta u Zrenjaninu, a sledeće nedelje u Žablju ćemo otvoriti velike pogone poput ovog gde će raditi mnogo naših ljudi", poručio je Mirović uoči polaganja kamena temeljca za objekte kompanije "Eseks" u Zrenjaninu.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da taj grad već nekoliko godina želi da se predstavi kao dobro mesto za investiranje, dodavši da uslovi možda nisu najbolji.

Napomenuo je da činjenica da je u poslednje dve godine otvoreno preko 2.000 novih radnih mesta u tom gradu govori u prilog tome da Zrenjanin ima šta da ponudi investitorima.

Predsednik "LS grupe" Kristofer Ku rekao je da ta firma posluje na preko 100 lokacija, kao i da ima svoje ogranke u 25 zemalja sveta u kojima zapošljava preko 3.000 ljudi. 

"Velika mi je čast što danas proslavljamo partnerstvo između divne Srbije, "LS grupe" i kompanije "Eseks".

"LS danas pokreće našu prvu i jedinu lokaciju u Srbiji. Smatramo da se za postizanje izuzetnih rezultata moraju pratiti određene smernice. Međusobno poštovanje i briga su osnove poslovanja naše kompanije, tako da nam je čast što ćemo zajedno sa vašom zemljom deliti partnerstvo", naglasio je Ku.

Prethodno se Vučić sastao sa predstavnicima kompanije "Eseks Jurop" u Gradskoj upravi Zrenjanina.

"Eseks Jurop", sa sedištem u Francuskoj, evropska je podružnica kompanije "Superior Eseks" iz Sjedinjenih Američkih Država i vodeći je dobavljač žice za proizvodnju transformatora, motora i generatora.

Usmerena je na inovacije, sa ciljem predstavljanja novih rešenja u oblasti elektrifikacije vozila, te doprinosa razvoju obnovljivih izvora energije. 

Kompanija "Superior Eseks", sa sedištem u Atlanti u Sjedinjenim Američkim Državama, globalni je lider sa 85 godina iskustva u proizvodnji i distribuciji bakarnih i aluminijumskih žica i deo je južnokorejske "LS grupe", vodeće kompanije u oblasti elektromaterijala i elektronike, čiji ukupni promet iznosi 19 milijardi dolara. 

Proizvodni kapaciteti kompanije "Superior eseks" obuhvataju postrojenja na tri kontinenta, uključujući fabrike u SAD, Kanadi, Meksiku, Kini, Maleziji, Nemačkoj, Italiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

broj komentara 16 pošalji komentar
(sreda, 14. mar 2018, 21:17)
ana [neregistrovani]

aaa

Odlicne vesti za Zrenjanin i celu Srbiju

(sreda, 14. mar 2018, 20:50)
Karolina [neregistrovani]

K

Otvaranjem novih fabrika,a samim tim i novih radnih mesta stopa nezaposlenosti u Srbiji bice svedena na minimum.

(sreda, 14. mar 2018, 20:36)
anonymdfous [neregistrovani]

f

Ovo ce oziveti Zrenjanin

(sreda, 14. mar 2018, 20:17)
milica [neregistrovani]

milica

Svako novo radno mesto je dobro za našu državu i za naše radnike mi smo vredan narod i hoćemo da radimo

(sreda, 14. mar 2018, 19:36)
anonymous [neregistrovani]

daxa

Potrebno nam je za smanjene nezaposlenosti.

(sreda, 14. mar 2018, 19:28)
anonymous [neregistrovani]

d

Svako novo radno mesto je problem manje za Srbiju

(sreda, 14. mar 2018, 18:34)
anonymous x [neregistrovani]

srbija juče,danas,sutra

Još jedna nova fabrika ,nova radna mesta,bolji standard.Zrenjanin je dobio ko je sledeći.

(sreda, 14. mar 2018, 18:17)
anonymous [neregistrovani]

kosovo

Još jedan poduhvat od velike važnosti za ovaj deo Srbije, Fabrika u kojoj će posao naći 170 radnika

(sreda, 14. mar 2018, 17:31)
Velja [neregistrovani]

Privreda

Novi pogoni bice izvor egzistencije nasim gradjanima.

(sreda, 14. mar 2018, 16:01)
anonymous [neregistrovani]

Realnost

Svaka nova fabrika znači veći BDP na nivou cele Srbije.