Uspostavljena avio-linija Beograd–Teheran

Nakon gotovo tri decenije, ponovo je uspostavljena direktna avio-linija između Beograda i Teherana, a karte za letove na toj relaciji prodate su do juna. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je tim povodom da je to najbolji pokazatelj da se Srbija sprema za dolazak iranskih turista.

Prema rečima ministra Ljajića, turisti iz te zemlje su samo u januaru ove godine ostvarili 2.305 noćenja u Srbiji.

Ministar veruje da će se broj putnika na toj relaciji povećavati iz meseca u mesec. Operater na ovoj liniji će biti "Iran er", ali osim letova ove avio-kompanije na ovoj liniji biće prisutni i letovi konkurentskih avio-kompanija, tako da će se broj iranskih turista sasvim sigurno samo povećavati.

"Verujemo da će bezvizni režim i direktna avio-linija omogućiti lakšu komunikaciju poslovnih ljudi Srbije i Irana, a želimo da Beograd bude centralno mesto za iranske poslovne ljude i investicije", dodao je Ljajić na konferenciji za novinare.

Ministar je ubeđen da će ekonomska, privredna i trgovinska saradnja između dve zemlje biti na daleko većem nivou, posebno kada se govori o obimu robne razmene i iranskim investicijama u Srbiji.

"Mi smo inače u prošloj godini sprovodili čitav niz promotivnih aktivnosti turističkih potencijala Srbije u Iranu, a zajedno sa Slovenijom nastupali smo u aprilu prošle godine u Teheranu, predstavljajući zajedničku turističku ponudu Slovenije i Srbije. Ove godine Iran je za nas jedno od osam prioritetnih tržišta kada govorimo o promotivnim aktivnostima tokom 2018. godine", rekao je Ljajić.

Prema rečima ambasadora Irana Hoseina Mole Abdolahija, uspostavljanje direktne avio-linije je drugo važno dostignuće u saradnji dve zemlje nakon uspostavljanja bezviznog režima, a sve u cilju olakšanja međusobne komunikacije, kao i razvoja saradnje u oblastima turizma, trgovine, kulture, nauke i obrazovanja.

"Ova linija je plod ozbiljnog truda i iskrene saradnje, kooperacije svih zvaničnika i relevantnih institucija u Teheranu i Beogradu. Naši odnosi svakog dana se sve više razvijaju. Tokom proteklih šest meseci, skoro 7.000 iranskih turista posetilo je Srbiju i to je neviđena brojka u istorijatu naših odnosa", rekao je ambasador.

Ta brojka, naveo je ambasador, povećavaće se tokom iranskih novogodišnjih praznika i dok traje sezona godišnjih odmora.

Prema njegovim rečima, sve ovo govori o dubokom interesovanju naroda dve zemlje da imaju prijateljske i proaktivne odnose, rekao je iranski diplomata.

Ambasador je pozvao sve dobre ljude u Srbiji da posete njegovu zemlju, koja je, kako je istakao, kolevka civilizacije, sa enormnim brojem turističkih atrakcija od kulturnog i istorijskog značaja.

Pomoćnik direktora za operativne poslove kompanije "Iran er" Abas Ahmadijan Mogadam rekao je da je ta linija samo početak i da se nada da će se unaprediti saradnja i proširiti letovi i na druge iranske gradove.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво