Ko će izgubiti, a ko profitirati na Trampovim carinama?

Budući da krajnji potrošači ne kupuju sirovi čelik i aluminijum, a ti metali čine samo mali deo troška proizvodnje većine proizvoda, neće doći do velikog talasa poskupljenja proizvoda u SAD, ocenjuje brokerska kuća "Admiral markets".

Po nekim procenama, pakovanje od šest komada piva poskupeće samo jedan cent, dok će prosečni automobil poskupeti za 45 dolara, navodi se u analizi brokerske kuće "Admiral markets" o mogućim posledicama odluke američkog predsednika Donalda Trampa da uvede carine na uvoz čelika (25 odsto) i aluminijuma (deset odsto).

U tekstu koji prenosi portal Seebiz podseća se da su se protiv američkih carina najviše pobunili predstavnici Kanade, Evropske unije, Meksika, Južne Koreje i Brazila, odnosno zemalja koje su najveći izvoznici čelika i aluminijuma u SAD.

Kasnije je Tramp od tih carina izuzeo Kanadu i Meksiko, pa je najveći gubitnik novouvedenih tarifa EU, zbog čega je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker najavio da će Brisel odgovoriti istim merama na uvoz "leviski", viskija, motora "Harli Dejvidson"...

Tramp je odmah zapretio da će u tom slučaju uvesti carine na uvoz evropskih automobila, što znači da je počeo novi trgovinski rat, smatraju u "Admiral marektsu".

Najveći gubitnici uvedenih carina biće evropske kompanije koje proizvode čelik i aluminijum, poput nemačkog "Tisenkrupa", koji je do sada u SAD godišnje izvozio 400–500.000 tona čelika.

Na gubitku će, kako se dodaje, biti i američke industrijske kompanije koje troše mnogo čelika i aluminijuma pri proizvodnji svojih proizvoda, poput "Forda", "Katerpilara", koji proizvodi teške mašine kao što su buldožeri, ili "Boinga", koji u svoje avione takođe ugrađuje dosta metala.

Cene akcija svih navedenih firmi mogle bi sledećih meseci proći lošije od proseka, ocenjuje se u analizi.

S druge strane, najveći dobitnici uvedenih carina su američki proizvođači čelika i aluminijuma, poput "Ju-Es stila" i "Alkoe". Njihovi proizvodi će biti jeftiniji od proizvoda stranih kompanija koje su do sada snabdevale SAD čelikom i aluminijumom, pa će im prihodi i profitabilnost verovatno porasti. Takođe bi moglo doći do natprosečnog rasta cena njihovih deonica, konstatuje "Admiral markets".

Analitičari ove brokerske kuće smatraju da, ukoliko EU odluči da uvede kontramere, a Tramp nastavi da uvodi nove carine na uvoz evropskih automobila i sl., postoji mogućnost usporavanja trgovinske razmene na globalnom nivou.

"To bi verovatno prouzrokovalo nove političke napetosti i paniku na svetskim finansijskim tržištima. U takvim situacijama dolazi i do reakcije na valutnom tržištu – evro, britanska funta, australijski i kanadski dolar slabe, dok američki dolar, švajcarski franak i japanski jen jačaju. Cena zlata takođe raste kada se pojavljuju loše vesti vezane za ekonomsku situaciju na globalnom nivou", zaključuje se u analizi.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 12:29)
anonymous Lala [neregistrovani]

@Jednostavna računica

A gde ćeš većeg izvoznika od njih samih.

(utorak, 13. mar 2018, 12:16)
anonymous [neregistrovani]

Jednostavna racunica

veci izvoznici vise gube a manji manje.