Kinezi skeniraju RTB "Bor"

U Rudarsko-topioničarskom basenu "Bor" potvrdili su RTS-u da će tender za izbor strateškog partnera biti raspisan do kraja maja. Kažu i da su predstavnici kineske kompanije "Cijin majning grupa" već bili u Boru.

Veliku zainteresovnost kineske kompanije "Cijin" za partnerstvo u RTB-u potvrđuje i činjenica da je u borski gigant dovela i 35 inženjera, pravnika i ekonomista koji su proteklih dana analizirali sve segmente proizvodnje i poslovanja. Ne kriju ni planove.

Generalni direktor RTB "Bora" Blagoje Spaskovski ističe da kineska kompanija želi da uloži kapital i poveća proizvodnju za tri do tri i po puta.

"To znači da bi i učešće RTB-a u BDP-u Srbije bilo, sa sadašnjih 0,8, na tri do 3,3 procenta. Moram reći da ne uslovljavaju otpuštanjem radnika. Znači, radnici ostaju, čak su u jednoj rečenici rekli da će biti veća primanja za sve one koji doprinose kompaniji", rekao je Spaskovski.

Inače, pored razvoja karijere koju pružaju zaposlenima, ta kineska kompanija poznata je po primeni najviših standarda bezbednosti na radu, ulaganjima u zaštitu životne sredine i zajednicu u kojoj posluju.

"Kada dođu Kinezi, koji su prepoznati u svetskim okvirima kao vrlo dobar partner i koji su, na kraju krajeva, samo pre nekog vremena veoma dobro i uspešno privatizovali Železaru, onda možete da izrazite zadovoljstvo da se to završi na način koji će dugoročno rešiti pitanje te kompanije", smatra profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

"Cijin" je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata i drugi po proizvodnji bakarne rude – godišnja proizvodnja raznih metala doseže 450.000 tona. Kažu, cilj im je da budu vodeća međunarodna rudarska kompanija.

"Oni već učestvuju u određenim projektima u Podsaharskoj Africi, u Peruu i Australiji. Svakako da su zainteresovani i za prebacivanje određenih privrednih aktivnosti u Evropu zbog čuvenog projekta 'Jedan pojas – jedan put'", smatra direktor Sektora za analitiku i usluge PKS-a Bojan Stanić.

RTB "Bor" ima 5.100 zaposlenih. Zbog rasta cene bakra na svetskom tržištu i veće proizvodnje, od prošle godine beleži bolje rezultate. Inače, do 2010. tri pokušaja privatizacije borskog giganta bila su neuspešna.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара