Pregovori Srbije sa delegacijom MMF-a o novom programu

U Narodnoj banci Srbije su plenarnim sastankom počeli zvanični razgovori delegacije Srbije sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda o novom programu koji ne uključuje finansijsku pomoć. Razgovori će trajati do petka.

Delegaciju Srbije na plenarnom sastanku predvodila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, a u razgovorima je učestvovao i ministar finansija Dušan Vujović sa saradnicima.

U timu MMF-a, na čijem je čelu Džejms Ruf, nalazi se i šef Kancelarije te međunarodne finansijske organizacije u Beogradu, Sebastijan Sosa.

Razgovori dve strane će, kako je najavljeno, trajati do petka, 16. marta.

Portparol MMF-a Geri Rajs je prošle nedelje izjavio da tim MMF-a boravi u Beogradu radi otpočinjanja pregovora o merama koje bi podržale novi program.

"Očekujemo da će ovi pregovori biti nastavljeni u narednim mesecima", rekao je Rajs prema transkriptu sa konferencije za novinare objavljenom na zvaničnom sajtu MMF-a.

Vlasti u Srbiji su, kako je rekao, pokazale interesovanje da razmotre novi program saradnje sa MMF-om, kroz Instrument koordinacije politika (PCI).

"PCI je jedan novi instrument, koji je osmišljen da obezbedi okvirnu politku za zemlje koje ne zahtevaju finansijsku podršku MMF-a",objasnio je Rajs.

Podsetio je da je Srbija završila trogodišnji ekonomski program sa MMF-om 22. februara, koji je, prema njegovim rečima, bio uspešan zahvaljujući odlučnosti i naporima koje su uložili srpska vlada i građani.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je pre nekoliko dana, na pitanje Tanjuga o novom aranžmanu sa MMF-om, kazao da se već pola godine, kako se približavao kraj prethodnog aražmana, razgovaralo o nastavku saradnje sa tom institucijom i o sadržaju novog dogovora.

"Ja sam govorio da je profesionalna saradnja nešto što moramo da zadržimo, a u međuvremenu se pojavio jedan vrlo dobar instrument (PCI) koji podrazumeva koordinaciju politika koje nemaju finansije iza sebe", objasnio je Vujović.

Kako je naveo, taj instrument podrazumeva dogovore i razgovore o reformama koje predstoje, dogovaranje mera, zakona i podzakonskih akata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво