Država pomaže preduzetnike, bespovratno 750 miliona dinara

Raspisani su prvi programi podrške preduzetnicima u ovoj godini. Za dve kreditne linije namenjene početnicima u biznisu ili onima koji žele da unaprede proizvodnju, privrednici mogu da konkurišu do 15. marta. U kombinaciji sa kreditom Fonda za razvoj, država daje 750 miliona dinara bespovratno.

Uz za sada najpovoljniji kredit, više od 250 preduzetnika započelo je prošle godine posao. Dragan je pre dve godine uzeo šest miliona dinara, otvorio štampariju, zaposlio sebe i za sada jednog radnika.

Dragan Ivanović iz preduzetničke radnje CTR "Map" kaže da najveća stavka koja je tu pomogla je 30 posto bespovratnih sredstava na celokupni iznos kredita.

"To je taman ta neka vrednost koja je bila potrebna da se zavrti cela priča i godinu dana grejs perioda koji smo dobili", kaže Ivanović.

Uz 30 odsto novca bespovratno, ostatak je kredit Fonda za razvoj, vraća se pet godina uz kamatu koja je, zavisno od garancija, od jedan i po do tri odsto.

"S obzirom na to da banke u ovom trenutku još uvek ne kreditiraju početnike u biznisu, ovo je realno jedini program kroz koji oni koji žele da započnu poslovanje a nemaju svoj kapital mogu da dobiju podršku. Pored toga imamo još dva programa, namenjena razvojnoj fazi", kaže Katarina Obradović Jovanović, pomoćnik ministra privrede.

Oni koji žele da prošire proizvodnju mogu da konkurišu za kredit Fonda za razvoj uz koji od države dobijaju 20 odsto novca bespovratno, rok otplate je deset godina. Slični krediti biće ponuđeni i u saradnji sa bankama.

Ove godine udvostručen je limit koji preduzetnik ali i vlasnik malog i srednjeg preduzeća može da dobije bespovratno, u kombinaciji sa bankarskim kreditom, to je iznos do pet miliona dinara.

Za sada je raspisan poziv bankama da dostave najpovoljnije ponude, a privrednici će za te kredite moći da konkurišu u aprilu. Neophodno je da obezbede i pet odsto novca za učešće, dok im četvrtinu ukupnih sredstava za investiciju država daje bespovratno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво