Čelik iz Srbije se ne izvozi u SAD, ne podleže Trampovim merama

Izvoz čelika iz Srbije nije direktno pogođen noćašnjom odlukom predsednika SAD da se uvede taksa od 25 odsto na uvoz čelika i od deset odsto na uvoz aluminijuma. Međutim, moglo bi biti indirektnih posledica.

Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže za Tanjug da direktnih posledica na Srbiju neće biti, jer se čelik ni kada je "Ju-Es stil" bio u Srbiji nije izvozio u Ameriku zbog velikih troškova prevoza, ali da će indirektnih posledica svakako biti.

"Direktnih posledica neće biti, zato što mi uglavnom izvozimo čelik u evropske zemlje, najviše u Italiju, a posebno se povećao izvoz čelika u Rumuniju i u Bugarsku, zbog smanjenih troškova proizvodnje i transporta", objašnjava Ljajić.

Međutim, indirektno, ocenjuje Ljajić, moguće je da se osete efekti Trampove odluke.

Kaže da je kineska HBIS grupa, vlasnik Železare u Smederevu, treći proizvođač i da oni ne izvoze u Ameriku, već u Evropu.

"Može se pojaviti veća količina na tržištu EU, i to verovatno može da utiče na cenu, jer ponuda može da bude veća od tražnje", kaže Ljajić.

Dodaje da je, prema njegovom mišljenju, najveći negativan efekat odluke američkog predsednika taj što ova mera može da bude početak uvođenja različitih protekcionističkih mera širom sveta.

"Dolazimo u paradoks da zemlja koja je bila najveći promoter slobodnog tržišta sada uvodi ovakve mere", ocenjuje Ljajić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво