Kako do većeg privrednog rasta?

Povećanje plata i penzija neće biti politički potez niti će ugroziti javne finansije Srbije – to je na završnici Biznis foruma na Kopaoniku izjavila predsednica Vlade Ana Brnabić. Najavljuje ulaganja u poljoprivredu i više pažnje u takozvanoj kreativnoj ekonomiji.

Predsednica Vlade Ana Brnabić navodi da ogromnu ulogu u privrednom rastu imaju javna ulaganja.

"Ogromnu ulogu u tome imaju javna ulaganja i mislim da mi tu nemamo dovoljno kapaciteta, ni u javnom ni u privatnom sektoru. Mislim da imamo ogromne probleme sa projektantskim firmama, tehničkom dokumentacijom", navela je Brnabićeva.

Problema, tvrdi premijerka, nema sa stanjem u kasi. Otuda je stigla najava predsednika da se povećaju plate i penzije u javnom sektoru, a s tim i svojevrsno neslaganje ministra finansija i Fiskalnog saveta koji za to čekaju uslove.

"Odlično je što su uspostavljeni zdravi temelji da se taj javni dug i dalje smanjuje, samo zaista ne bi trebalo da da propustimo i ovu priliku da nekim populističkim merama, preuranjenim podizanjem penzija i plata u javnom sektoru ponovo narušimo fiskalnu ravnotežu", navodi Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta.

"Povećanje plata i penzija neće biti politički potez"

Premijerka smatra da povećanja plata i penzija neće da ugrozi finansijsku stabilnost.

"Nikakvo povećanje plata i penzija neće biti političko, jer da je političko bilo bi pred izbore, a do sada nijednom nije bilo. Neće biti takvo da bilo kako ugrozi makroekonomsku stabilnost", rekla je Brnabićeva.

Profesor Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec je izrazio nadu da će sa poboljšanjem privatne privrede doći i do povećanja plata u privatnom sektoru.

"Postoji prostor za povećanje penzija i plata u javnom sektoru a nadam se da će postojati verovatnoća da plate u privatnom sektoru porastu, kako i privatna privreda bude poboljšavala svoje rezultate", navodi Bajec.

Rasta nema bez investicija koje čine tek 17 odsto BDP-a, dok bi trebalo da ih bude znatno više.

"Došlo je vreme da razmišljamo o efikasnosti tih investicija, bilo da je reč o stranim direktnim investicijama, gde će ulagati, došlo je vreme da se vidi da tu dođu kompanije koje donose proizvode sa velikom dodatnom vrednošću, sa tehnološki složenijim proizvodima", naveo je Bajec.

"Mi danas razmišljamo o menjanju, donekle, politike subvencija da bi subvencionisali više investitora koji donose inovacije, dodatnu vrednost za Srbiju a ne samo radna mesta", navela je premijerka.

Osim po raspravama o investicijama, rastu, platama i penzijama, ovogodišnji Biznis forum ostaće upamćen po gostovanju futurologa koji novinarimanije dozvolio da se njegovo izlaganje snima.

Zadatak za državu i privredu za budućnost – osposobljavanje za nova radna mesta, jer se pretpostavlja da će do 2050. godine nestati više od polovine aktuelnih zanimanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи