Ljajić: Srpsko brašno ide u Makedoniju, nema kontramera

Makedonija će nastaviti uvoz brašna iz Srbije, a Srbija neće uvoditi kontramere, dogovorile su se dve strane, potvrdio je "Tanjugu" ministar trgovine Rasim Ljajić.

Rasim Ljajić je nakon sastanka sa makedonskom delegacijom Ministarstva poljoprivrede u Skoplju rekao da je danas potpisano deset zaključaka vezanih za trgovinske odnose Srbije i Makedonije i formiran zajednički Komitet za rešavanje vancarinskih barijera.

"Potpisali smo deset zaključaka vezanih za trgovinske odnose dve zemlje. Formirali smo zajednički Komitet za rešavanje vancarinskih barijera", kaže Ljajić i poručuje da to praktično znači da na granicama neće biti zadržavanja robe iz Srbije.

Dogovor koji je "pao" u Makedoniji prihvatili su, kaže Ljajić, i naši mlinari.

Problem je nastao kada su makedonske vlasti pre dve nedelje uvele vancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije, iako na njihovom tržištu postoji manjak kako brašna tako i pšenice, a Ljajić je danas zbog toga boravio u Skoplju kako bi se taj problem rešio.

Kaže da bi prva sednica mešovitog srpsko-makedonskog komiteta trebalo da se održi u Beogradu 14. marta i da će se na toj sednici tražiti dugoročno održivo rešenje za uklanjanje svih vancarinskih barijera i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.

Kaže i da bi bilo potpuno neprimereno da uđemo u trgovinski rat sa Makedoncima kada upravo sa njima imamo zajedničku sednicu dve vlade 21. marta u Nišu.

Mlinari iz Srbije i Makedonije su inače tražili da se reši problem lepljenja akciznih markica na pakovanja brašna jer im to, budući da se ručno lepi, znatno poskupljuje proizvodnju.

Ljajić objašnjava da je jedan od rezultata današnjih razgovora i kompromis da se na pakovanjima od jednog, dva i pet kilograma brašna lepe markice u Srbiji kao što se to do sada činilo, a da se na pakovanja od 25 i 50 kilograma akcizne markice lepe u Makedoniji.

"U narednih 30 dana će se tražiti trajno i sistemsko rešenje za ovaj konkretan problem. Danas smo učinili važan korak i to je dogovor koji su prihvatili naši izvoznici mlinari", napominje Ljajić.

Kaže da postoji spremnost obe strane da se ovakve situacije više ne ponavljaju jer je cilj, pre svega Srbije, da se robna razmena poveća na milijardu evra i to, ističe Ljajić, ne može da se učini ako se uvode barijere.

"Makedonija je za nas sedmo izvozno tržište gde izvozimo 560 miliona evra robe i to želimo da povećamo, ali ne možemo ako nam uvode stalno barijere. Dogovorili smo se da se u potpunosti primenjuju sporazumi o priznavanju međusobnih sertifakata kako se ne bi kamioni zadržavali na granicama", izneo Ljajić jedan od zaključaka današnjeg sastanka u Skoplju.

Na sastanku je dogovoreno i da Komitet dve države u predviđenom roku analizira opravdanost uvođenja markica i, ako postoji saglasnost privrednih komora dve zemlje, radiće se na njihovom potpunom ukidanju.

Među zaključcima sastanka istaknuto je i da su države potpisnice saglasne da preko nadležnih institucija dve zemlje pojačaju kontrolu radi suzbijanja nelegalne ekonomije i trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, kao i da se dve države obavezuju da u potpunosti poštuju međusobne bilateralne sporazume o fitosanitarnoj saradnji i saradnji u oblasti bezbednosti hrane i veterinarstva, potpisane 2012. godine.

Takođe, države se obavezuju da se u budućnosti ne primenjuju bilo kakve barijere u međusobnoj trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i da će raditi na ubrzavanju i olakšavanju procedura na graničnim prelazima, kako bi se sprečila duga zadržavanja i omogućio brz protok robe, što je u duhu Berlinskog procesa i stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora.

Dogovoreno je i da će Komitet dve države održavati sednice najmanje jednom u tri meseca radi praćenja postignutih rezultata, kao i sprečavanja novih pojava necarinskih barijera i prepreka slobodnom protoku robe i usluga.

Zaključke je u ime Srbije potpisao potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, a ispred makedonske strane ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčo Nikolovski.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво