Brnabić: Srbiji potrebna ekonomija zasnovana na inovacijama

Srbiji više nije dovoljna samo ekonomija zasnovana na investicijama, već joj je potrebna ekonomija zasnovana na inovacijama, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Predsednica Vlade je, na zatvaranju Poslovnog foruma na Kopaoniku, izjavila i da će Vlada nastaviti započete reforme i da će ubrzati ekonomski rast.

Rekla je da nijedan sličan događaj nije kao ovaj poslovni forum pogodio suštinu šta dolazi posle fiskalne konsolidacije.

"Vlada ima odgovoran zadatak da nastavi reforme i ubrza ekonomski rast", rekla je Brnabićeva.

Dodaje da su rezultati izuzetni zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije koje je započela prethodna vlada.

Kaže da je godina završena sa suficitom, da je smanjen javni dug, uspešno završen trogodišnji aranžman sa MMF-om, kurs stabilan i inflacija u planiranom okviru i postoji trend smanjenja nezaposlenosti.

Brnabićeva je rekla da je prošle godine Srbija imala 2,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, po čemu je lider u regionu Zapadnog Balkana.

Podsetila je da je Svetska banka proglasila Srbiju za lidera po sprovođenju reformi u jugoistočnoj Evropi, kao i da je Fajnenšel tajms proglasio Srbiju za lidera po indeksu performansi direktnih grinfild investicija, a kreditne agencije su poboljšale rejting naše zemlje u decembru 2017.

Svi ti rezultati su omogućili i povećanje plata i penzija, dodala je.

"To je osnova na kojoj Vlada započinje ovu godinu", istakla je Brnabićeva.

Izveštaj FATF ne odražava stanje u Srbiji

Premijerka je rekla da nije tačno da Srbija nema sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, te podseća da je naša zemlja to pokazala u vreme migrantske krize kada je, dodaje, dobila i pohvale od Evropske komisije i zemalja širom sveta, ne samo zbog humanog postupanja s migrantima, već i zato što je sprečila bilo kakvo finansiranje terorizma.

Brnabićeva je u obraćanju, a u vezi s izveštajem međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), rekla da su u tom izveštaju korišćeni neki standardi s kojima se ne slažu čak ni mnoge zemlje EU.

Srbija se, naime, našla na listi za monitoring FATF, a neki su mediji, ali i pojedini političari preneli da je ona na "crnoj listi" zajedno sa zemljama koje učestvuju u pranju novca, ničim to ne sprečavaju i doturaju novac terorističkim organizacijama.

Brnabićeva, međutim, napominje da to nije tačno i da je Srbija od tog izveštaja kojim je stavljena pod monitoring već napredovala i usvojila čak šest sistemskih zakona kojima se ova oblast bolje sistemski uređuje.

"Osim toga smo implementirali 35 od 40 preporuka iz tog izveštaja i jedina smo zemlja u regionu koja je procesuirala i osudila pravosnažnim presudama i fizička i pravna lica za krivično delo pranje novca", rekla je premijerka.

Ponovila je da izveštaj FATF ne odražava stanje stvari danas u Srbiji, te navela da je osim EK još 15 članica FATF bilo nedvosmisleno protiv toga da se Srbija stavi "pod prismotru" i čak istupilo sa sastanka tražeći argumentovano da se Srbija ne stavlja na tu listu.

Među njima su bile Kina, Turska i Rusija, ali i Italija, Švajcarska, Južna Afrika i mnogo drugih zemalja kao i Svetska Banka koja je posmatrač.

"Svi oni su rekli da mora da se prizna da je Srbija učinila u poslednjih godinu dana značajne strateške pomake, mnogo uradila i ima političku volju na najvišem nivou predsednika Republike, predsednika vlade i potpredsednika, ministra unutrašnjih poslova koji vodi koordinaciono telo za rešavanje ostalih preporuka zbog čega nisu bili za usvajanje izveštaja", rekla je Brnabić, dodajući da je, nažalost, "jedna zemlja, a to je bez sumnje SAD, insistirala da se izveštaj ipak usvoji".

Time je, kako je rekla, Srbija došla pod pojačani monitoring uprkos protivljenju svih ovih zemalja prevashodno i pre svega EK, koja prvi put nije preuzela ovu listu, što je pokazatelj da je Srbija uradila mnogo.

"Mogu da garantujem da će Srbija do kraja leta usvojiti i apsolutno implementirati sve preporuke tog izveštaja i videćemo da li ćemo i tada biti na toj listi", podvukla je ona.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво