MMF poručuje Srbiji: Zgrabite šansu, nastavite reforme

Naša glavna poruka jeste da je sada pravo vreme da Srbija nastavi reforme, ojača ekonomiju, "zgrabi šansu" i uspešno se učlani u Evropsku uniju, izjavio je na Kopaonik biznis forumu zamenik direktora MMF-a za Evropu Tanos Arvanitis. Uspeli smo da preokrenemo liniju duga, to jest da smanjimo učešće duga u BDP-u, u čemu su nam pomogli i devizni kursevi, odnosno pad dolara, kao što su nam ranije odmagali, rekao je ministar Dušan Vujović.

Tanos Arvanitis je rekao da je MMF imao konstruktivne razgovore sa Vladom Srbije i da su oni pomogli da se promene brže sprovedu.

"Mislim da se stanje na tržištu rada poboljšalo, postignut je napredak u uslovima poslovanja, ali ima još posla, kao i u reformi železničkog sektora, gde je takođe dosta urađeno", rekao je Arvanitis na plenarnoj sesiji o uspesima Vlade Srbije, problemima i rešenjima.

Zaključio je da je finansijski sektor ojačan, da se stanje ekonomije poboljšalo, ali se, naglašava, mora više raditi na strukturnim promenama, kao i u javnom sektoru i administraciji.

On ocenjuje da će se makroekonomska stabilnost održati, ali da fokus treba staviti na javni sektor i poboljšanje privatnog sektora koji, kako kaže, mora da postane konkurentniji i inovativniji.

"Privatni sektor mora da generiše više radnih mesta. Država ne sme da bude glavni pokretač ekonomskog rasta. Mora se kontrolisati javna potrošnja, kao i da se radi na poboljšanju položaja žena na tržištu rada", rekao je Arvanitis.

Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je da će Srbija, prema prognozama MMF-a, u 2018. imati rast BDP-a od oko tri odsto.

"Mi u 2018. prognoziramo rast od oko tri odsto, što je ogroman napredak u odnosu na pre tri ili tri i po godine, i to je dobar temelj za dalje reforme", rekao je Sosa na Kopaonik biznis forumu.

Istakao je da je Srbija postigla sjajne rezultate u makroekonomskoj sferi i da je postignuta stabilnost u toj oblasti i fiskalnoj konsolidaciji.

"Ta poboljšanja su veoma bitna, jaka i primetna. Sada su pred vama šanse za dalje reforme kako bi se pospešio ekonomski rast", naglasio je Sosa.

On je podsetio da je došlo do velikog smanjenja deficita i da je on pretvoren u budžetski višak i naglasio da to ne bi moglo da se uradi bez teških mera i podrške ekonomske zajednice i građana. 

Vujović: Srbija otvorila novu fazu u odnosima sa MMF-om

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da je Srbija otvorila novu fazu u odnosima sa Međunarodnim monetarnim fondom i u definisanju ekonomskih politika u zemlji.

Vujović je, na plenarnoj sednici pod nazivom "Vladina dostignuća, problemi i rešenja" na Kopaonik biznis forumu, podsetio da je Srbija pre desetak dana zaključila trogodišnji program fiskalne konsolidacije sa MMF-om, koji je započela krajem 2014. godine i koji je bio zasnovan na tri stuba.

"Jedan stub je bila makroekonomska stabilizacija, drugi ozdravljenje finansijskog sektora, a treći stub je bio uklanjanje svih problema u domenu realne ekonomije", rekao je Vujović.

Ministar je istakao da je Srbija, kao što je projektovala, uspela da dovede u ravnotežu dve linije – rashode i prihode – zahvaljujući čemu smo u 2017. godini imali budžetski suficit od 1,2 odsto BDP-a, a planirali smo deficit od 1,7 odsto BDP-a.

"Uspeli smo da preokrenemo liniju duga, to jest da smanjimo učešće duga u BDP-u, u čemu su nam pomogli i devizni kursevi, odnosno pad dolara, kao što su nam ranije odmagali", dodao je.

Naš dug u dolarima je, kako kaže, i dalje oko 8,5 milijardi dolara.

Vujović je podsetio na ekonomske programe od perioda Milke Palninc do današnjih dana, analizirajući razloge njihovih ograničenih efekata, i ocenio da smo sada prvi put na putu da sačuvamo inkluzivan održiv rast.

Ministar je istakao da smo uspeli da prilagodimo strukturni deficit za 4,0 procenta, precizirajući da smo ostvarili za 2,8 odsto bolji rezultat od onog koji je bio predviđen aranžmanom iz predostrožnosti s MMF-om.

Vujović je podsetio da planirani rast BDP-a za ovu godini iznosi 3,5 odsto, da je on projektovan na očekivanjima oživljavanja proizvodnje u poljoprivredi i energetici, dodajući da u 2019. godini moramo da nađemo druge izvore rasta.

Ministar je naveo da je ubeđen da u narednom periodu možemo da održimo budžetski deficit na nivou 0,7 odsto BDP-a, ističući da je Srbiji od najvećeg značaja sada da dođe do investicionog rejtinga, odnosno da je kao pouzdanu i povoljnu investicionu destinaciju tržišta prepoznaju pre nego međunarodne rejting agencije.

Vujović je u tom kontekstu podsetio da su tri kreditne rejting agencije povećale kreditni rejting Srbije, kao i da je kamatna premija, odnosno trošak zaduživanja zemlje smanjen sa preko 600 baznih poena na ispod 100, i to ne samo državi već i privatnom sektoru, što je značajno.

Vlahović: Realno da privredni rast bude iznad 3,5 odsto

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da je realno da Srbija ove godine ima privredni rast od 3,5 odsto i više. 

Aleksandar Vlahović je u uvodnom izlaganju na Kopaonik biznis forumu rekao da je javni dug Srbije blizu 60 odsto BDP-a i da sada imamo bolji kreditni rejting od nekih zemalja EU.

Vlahović je dodao da su realne prognoze da će Srbija 2019. godine imati veći privredni rast od četiri odsto kao i da bi nam u narednim godinama dostizanje rasta od pet odsto omogućilo brze dostizanje razvijenih privreda.

Naveo je da je ostvaren značajan napredak na dostizanju makroekonomske stabilnosti, kao i da se nastavlja fiskalna konsolidacija, pa je ukazao da je sada u fokusu ubrzanje strukturnih reformi kao i ubrzanje privrednog rasta i na koji način brže da dostignemo razvijene zemlje.

Vlahović je istakao da je digitalizacija velika šansa za ubrzani privredni razvoj naše zemlje.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво