Uredbom do transparentnijeg finansiranja udruženja

Vlada Srbije, na predlog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, usvojila je Uredbu o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je tim povodom naveo da se u praksi pokazala potreba da se ova oblast dodatno uredi u cilju veće transparetnosti konkursnog procesa i uvođenja evropskih standarda u finansiranje rada udruženja iz budžetskih sredstava.

"Civili sektor, udruženja i nevladine organizacije, su veoma važni za naše društvo zato što, s jedne strane artukulišu potrebe građana, od osetljivih grupa, preko potreba u oblasti kulture, sporta, zaštite životne sredine, populacione politike, unapređenja ljudskih prava", rekao je Ružić.

Dodaje da su one i svojevrsni korektivni mehanizam koji bi svojim delovanjem trebalo da ukazuje na potrebu unapređenja postupanja državnih organa u pojedinim oblastima.

"Iako je važno da država podrži njihove aktivnosti, mi ovde govorimo o novcu građana koji mora biti svrsishodno i transparentno utrošen", rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Objasnio je da nova uredba obavezuje državne organe na aktivnosti radi boljeg planiranja, izbegavanja sukoba interesa, veće transparentnosti postupka dodele, ali i trošenja namenskih sredstava.

Uključivanje stručne javnosti u konkursni proces

"Neke od njih su obaveza objave plana raspisivanja javnih konkursa početkom godine, elemenata javnog konkursa i utvrđivanja bližih merila i kriterijuma za vrednovanje programa, preciziran postupak odlučivanja, omogućeno uključivanje stručne javnosti u konkursni proces", saopštilo je resorno ministarstvo.

Dodatno je uređena i kontrola utroška sredstava, a bolje je regulisana i proširena obaveza izveštavanja, kako organizacija civilnog duštva, tako i institucija.

Vodiće se računa da li je udruženje nenamenski trošilo budžetska sredstva, a precizira se i postupanje u slučaju nepravilnosti i nenamenskog utroška sredstava.

Ministarstvo je u toku rada na ovoj uredbi, u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom i SKGO, obavilo sveobuhvatne javne onlajn konsultacije, sa organizacijama civilnog društva i lokalnim samopuravama.

Održalo je niz pojedinačnih sastanaka sa predstavnicima državnih organa i nezavisnih tela.

"Posebno smo ponosni na izuzetno transparentan i inkluzivan postupak rada na samom tekstu uredbe i praksi ukljčivanja javnosti u ranim fazama pripreme propisa koje ovo ministarstvo dosledno primenjuje u svom radu, a pre svega u oblasti ljudskih i manjinskih prava", rekao je ministar, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи