Rat oko čelika

Posle objave Donalda Trampa da će uvesti visoke carine na uvoz čelika i aluminijuma, glavni trgovinski partneri Sjedinjenih Američkih Država najavili su kontramere. Američki predsednik ubeđen je da bi njegova zemlja mogla lako da pobedi u trgovinskom ratu. Svetske berze beleže pad.

Ispunjeno je još jedno predizborno obećanje. Donaldu Trampu smetalo je što su industrije čelika i aluminijuma desetkovane zbog nefer trgovine i loše politike vođene decenijama.

Ne želi da druge zemlje i dalje iskorišćavaju Ameriku. Od sledeće nedelje uvodi mere koje će dugo trajati. Carina na uvoz čelika biće veća 25 odsto, a na uvoz aluminijuma deset procenata.

"Kada jedna država, a to je Amerika, gubi mnogo milijardi dolara u trgovini sa praktično svakom zemljom sa kojom posluje, trgovinski ratovi su onda dobri i lako ih je dobiti", poručio je Tramp na Tviteru.

Ključni trgovinski partneri razmatraju mogućnost tužbe pred Svetskom trgovinskom organizacijom. Kanada i Evropska unija spremaju kontramere.

"Nećemo da sedimo skrštenih ruku dok je naša industrija pogođena nepravednim merama koje ugrožavaju hiljade evropskih radnih mesta. Branićemo naše interese", ističe portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterštajn.

Kada se dvoje potuku, korist izvlači neko treći, poruka je iz Berlina. Nemačka glavni evropski izvoznik čelika u Ameriku traži da Tramp razmisli o svojim potezima.

Iz Međunarodnog monetarnog fonda poziv na smirivanje strasti, ali i upozorenje Kini da bi trebalo da smanji svoje prevelike kapacitete čelične industrije.

"Niko nema prava da preduzima jednostrane mere. Globalna trgovina će biti narušena ako druge zemlje budu pratile primer Sjedinjenih Država", ukazuje portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunnjing.

Amerika je prošle godine skoro polovinu čelika uvezla iz Kanade, Brazila, Južne Koreje i Meksika.

Analitičari se slažu da bi američke carine na čelik i aluminijum bile kobne i za druge privredne grane i da bi trgovinski rat imao nesagledive posledice.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи