Koliko je plaćen najskuplji stan u Srbiji u 2017.

Najskuplji kvadrat stambenog prostora bio je prošle godine na lokaciji u "Beogradu na vodi", gde je stan površine 98 kvadrata koštao 696.888 evra, odnosno 7.111 evra po kvadratu, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Van lokacije "Beograda na vodi", kako se precizira u dopunjenom saopštenju RGZ, najprestižnija ulica je Knez Mihailova u Beogradu, gde je u prvoj polovini 2017. stan prodat po ceni od 515.000 evra.  

Za kvadrat tog stana površine 173 metra kvadratna, novi vlasnik je izdvojio blizu 3.000 evra, objavio je Republički geodetski zavod u Godišnjem izveštaju sa tržišta nepokretnosti.

Prema podacima RGZ-a, najskuplja kupljena kuća u prošloj godini koštala je 1,3 miliona evra, i takođe je prodata u Beogradu u centralnoj gradskoj opštini Savski venac.

Republički geodetski zavod je primio nešto više od 141.000 ugovora o prometu nepokretnosti u 2017. godini.

U istom periodu, u Registru cena nepokretnosti je registrovano 152.800 prometa, jer je u toku bila akcija registrovanja zaostalih ugovora iz prethodnog perioda, dodaje se u informaciji.

Nepokretnostima se trgovalo više nego u istom periodu prethodne godine za oko 11 procenata.

Najviše su trgovali Vojvođani, koji su sklopili preko 32.700 kupoprodajnih ugovora (37 odsto od ukupnog broja u republici) i Beograđani sa više od 22.800 ugovora (26 odsto).

Najmanje aktivno tržište nepokretnosti bilo je u regionu južne i istočne Srbije, gde je u 2017. godini bilo oko 13.200 ugovora o prometu nepokretnosti.

Najveći broj kupoprodaja se desio u četvrtom kvartalu, što je, kako navode iz RGZ-a, očekivano ponašanje na tržištu. 

Povećani broj kupoprodaja, kao i svake godine, počinje od marta. Tokom godine tržište nepokretnosti je bilo najaktivnije u oktobru.

U Srbiji se na tržištu nepokretnosti najviše trguje stanovima. Preko 33.600 stanova je prodato/kupljeno prošle godine, od čega je 28 odsto bila kupovina od investitora.

Sledi poljoprivredno zemljište sa 24.900 parcela u prometu, a na tržištu je učestvovalo i 15.000 kuća.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво