Koje su novine u pokretanju biznisa

Kako pokrenuti biznis, koje su novine, šta mi je potrebno osim nova - neka su o pitanja na koja će ubuduće preduzetnici početnici lakše dobiti dogovore. Naime, na inicijativu Tima za reformu javne uprave predsednice Vlade, Nacionalna službi za zapošljavanje organizuje obuke o novinama za privrednike svojim službenicima, zaposlenima u Privrednoj komori Srbije i Agenciji za privredne registre.

Put do uspešnog preduzetnika koju trasira NSZ u prošloj godini prošlo je oko 12.000 ljudi. Novina je da se od februara se obučavaju i zaposleni koji daju smernice na tom putu.

Neda Milanović iz Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da je u pitanju oko 50 zaposlenih, savetnika za razvoj preduzetnika kako bi ažurirali svoja znanja i ta ista aznanja mogli da prenesu postojećim preduzetnicima i nezaposlenim licima koji kreću u vode preduzetnika.

"Oni uče na koji način da obave elektornske prijave APR, uče o prednostima korišćenja elektronksih faktura, o prednostima elektronskih prijava", rekla je Milanovićeva.

I ne samo to.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže da oni mogu svoju preduzetničku radnju da otvore preko interneta, da nije potrebno da u platnom prometu koriste pečat pa - do toga da će od oktobra svim budućim preduzetnicima biti omogućeno da u periodu od dve godine ne plaćaju poreze i doprinose i da ta sredstva upotrebe za unapređenje poslovanja svojih firmi.

Ipak, pojednostavljene procedure u praksi nisu uvek jednostavne.

"Ukoliko ne koristite pečat može da se desi da vas knjigovođa, kad predate fakturu, pozove i kaže da je potreban jer dobavljač traži pečat", kaže Irena Đorđević iz NALED-a

Na putu ka uspešnom biznisu često se ispreči nedostatak novca. Tada preduzetnici mogu da zakucaju na vrata Fonda za razvoj, Razvoje agencije Srbije, ali i da konkurišu za sredstva koje dodeljuje Evropska unija. Pre toga, za te mogućnosti, moraju da znaju.

"Kada je neko ko je na evidencije NSZ želi da započne svoj posao i kada ode na šalter da dobije objedinjene informacije o svim mogućnostima, znači potrebna je razmena informacija između razlčičitih tih institucija o merama finansijske podrške koje su trenutno njima na raspolaganju", kaže Đorđevićeva.

Pored obuka, u narednom periodu, zaposlenima u javnoj upravi treba da pomogne i novoformirana Akademija za javnu upravu. U njoj zaposleni u državnoj i lokalnoj administraciji treba kontinuirano da se edukujukao bi bili spremni da odgovore na novine ali i potrebe privrednika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи