Rasprava o budžetu EU – kako nadoknaditi manjak zbog Bregzita

Evropski lideri počeli su danas raspravu o budžetu Evropske unije od 2020. do 2027, a jedno od glavnih pitanja je – kako nadoknaditi manjak u kasi koji će nastati izlaskom Velike Britanije. Rasprava je važna za Srbiju, jer bi budžet za period do 2027. trebalo da predvidi i stavke za prijem u članstvo Srbije i Crne Gore.

Izlaskom Velike Britanije, evropski budžet biće manji za deset odsto ili oko deset milijardi evra godišnje. Kako popuniti ovu rupu, i da li i dalje trošiti dve trećine budžeta na subvencije poljoprivredi i pomoć siromašnijim regionima, ili povećati iznose za zajedničku odbranu, obrazovanje i istraživanje?

Predsednica Litvanije Dalija Grubajskajte kaže da danas postoje novi prioriteti, ali da je "razlika između onog što ćemo imati u budžetu posle Bregzita i nagoveštenih novih potreba oko 20 odsto".

Predsednik EK Žan Klod Junker rekao je da će, u slučaju da ne mogu da smanje stare troškove, zemlje članice morati da plaćaju više u budžet EU ako žele novu politiku orijentisanu na budućnost.

Rasprava o budžetu važna i za Srbiju

Ako zaista računa na Srbiju kao članicu do 2025. godine, EU će morati tu stavku da predvidi u svom dugoročnom budžetu.

Srbija će kao zemlja članica, grubo rečeno, potencijalno na raspolaganju imati deset puta više bespovratne pomoći iz evropskih fondova nego što to ima sada.

Zato je obim poljoprivrednih i kohezionih fondova iz kojih se pomažu siromašniji regioni važno pitanje ne samo za sadašnje već i buduće zemlje članice.

Osim o budžetu, lideri EU raspravljaju i o načinu izbora predsednika i mogućem smanjenju Evropske komisije, umesto da, kao do sada, svaka zemlja u Briselu ima svog komesara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи