Nova kriza u "Agrokoru" – može li Srbija da oseti posledice

Ime novog poverenika za "Agrokor" trebalo bi da bude poznato sledeće nedelje, kaže hrvatski premijer Andrej Plenković. Ante Ramljak je kao razlog za neopozivu ostavku naveo da ne želi da postane prepreka postizanju nagodbe. Javnost je tražila njegovu ostavku kada se saznalo da je za savetnike zaposlio svoje bivše saradnike. Može li Srbija da oseti posledice nove krize u "Agrokoru"?

"Pozdrav iz reaktora, mogu vas obavestiti da su se jezgra polako počela hladiti", naveo je Ante Ramljak opisujući "Agrokor" kao nuklearni reaktor pred eksplozijom.

"Hlađenje" nije sačekao a njegov naslednik se traži.

"Vodimo razgovore vrlo diskretno, ima nekoliko imena, nekoliko ljudi koji su prihvatili", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Novi poverenik mora jasnije i odlučnije da ide ka osnovnom cilju – sprečavanju rizika za celu privredu. Dobavljači nemaju vremena za nove zastoje", navode u hrvatskoj privrednoj komori.

A dobavljači su se zato i sastali.

"Hoćemo da se proces ubrza i što pre odabere poverenik i da nastavimo sa procesom nagodbe", rekao je Marin Pucar, predsednik Udruženja dobavljača "Agrokora".

Restrukturiranje se verovatno odlaže 

Proces restrukturiranja "Agrokora", u okviru kojeg je predložena nagodba sa poveriocima, trebalo je da bude završen u aprilu. Sada se to verovatno odlaže.

"'Agrokor' više neće postojati u ovom obliku, veći deo će bankrotirati, jer je razlika nekoliko ili pet-šest puta između imovine i obaveza 'Agrokora'", navodi profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić.

U Srbiji zapošljava oko 11.000 ljudi. Svojevremeno je odbijen zahtev da "leks Agrokor", čime je imovina Ivice Todorića praktično nacionalizovana, važi i u Srbiji.

"Imaćemo uskoro sastanak sa dobavljačima i sa bankama, tako da zajedno radimo na razvijanju strategije, ali u ovom trenutku sve je pod kontrolom, ali je važno da nastavimo da radimo kao tim i pratimo situaciju", poručuje premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Srbija je mudro postupila jer je prihvatila zahteve 'Ineteze' i 'Sber banke' pa je u nekom smislu zaštitila preduzeća u Srbiji. Šta će preživeti, da li će se srpskim preduzećima promeniti vlasnik, što je najbolji scenario, da li će biti deo stečajne mase, o tome tek treba da razmišljamo", dodaje Ljubodrag Savić.

Da li će biti političke krize u Zagrebu? 

Nova kriza u privredi do tada preti da izazove političku krizu u Zagrebu.

"Niko od građana nije zaslužio da se hrvatska politika vodi na način autopilota", kaže Božo Petrov iz Mosta.

"Zbog širenja političke korupcije i nestabilnosti, tražimo od vlade Andreja Plenkovića neopozivu ostavku", dodaje Ivan Sinčić iz Živog zida.

"Utakmica traje, a oni neka vide kojim smerom hoće imati odgovornost u ovako važnom političkom procesu", poručuje Andrej Plenković.

Opozicija, iako nema nikakav pakt, predvođena dvema najvećim partijama, SDP-om i Mostom, kako pišu mediji, spremna je da naredne nedelje počne dogovaranje taktike za rušenje vlade Andreja Plenkovića.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара