Mali sa gradonačelnicom Sofije o izgradnji metroa

Gradonačelnici Beograda i Sofije, Siniša Mali i Jordanka Fandakova razgovarali su u Sofiji o izgradnji metroa u Beogradu, kao i o iskustvima Bugarske u vezi sa tim načinom prevoza. Mali je istakao da je sofijski metro primer kako će izgledati metro u Beogradu – najsavremenije moguće.

Gradonačelnik Mali je pozvao Fandakovu na Samit gradonačelnika glavnih gradova Centralne i Istočne Evrope i Kine, koji će u septembru biti održan u Beogradu.

"Imali smo veoma konstruktivan sastanak, na kojem smo razgovarali o strateški važnim projektima za razvoj Beograda i Sofije. Razgovarali smo o izgradnji beogradskog metroa, a gradonačelnica Fandakova mi je prenela iskustva bugarske prestonice u vezi sa metroom, rekao je Mali, saopštio je Sekretarijat za informisanje grada.

Kako je naveo Mali, metro u Sofiji povezuje i aerodrom i glavnu železničku stanicu i glavne poslovne centre, i to je ono što utiče na razvoj grada.

Mali je najavio da će prva linija metroa u Beogradu završtiti 2022. godine i ići će od Makiškog polja do Mirijeva.

"Na taj način ćemo smanjiti najveće gužve kod Sajma, Beograda na vodi i Ekonomskog fakulteta", istakao je Mali.

"Sofijski metro primer za Beograd"

Gradonačelnik je poručio da je sofijski metro primer kako će izgledati metro u Beogradu –najsavremenije moguće.

Kako je rekao novinarima, metro, čija se treća linija gradi, povezao je celu Sofiju, dodavši da je to najjeftiniji metro po kilometru, s obzirom na to da je oko 45 miliona evra koštao kilometar metroa.

"To je primer koji ćemo mi slediti u Beogradu", naznačio je Mali i dodao da iz iskustva Sofije možemo mnogo da naučimo da mi ne bismo napravili nikakvu grešku već da bi građani dobili najbolji sistem po najboljoj ceni.

"Ovo je slika metroa koji ćete imati priliku da vidite u Beogradu za par godina", podvukao je Mali.

Ponovio je da će 2020. godine početi da se gradi metro u Beogradu, jedna, pa druga linija, koje će činiti sistem sa četiri linije BG voza.

"To je sistem koji će povezati sve Beograđane, koji će Beograd napraviti da bude evropska metropola i sistem koji će rešiti gužve u saobraćaju", naglasio je Mali.

Mali je naveo da je na sastanku sa Jordankom Fandakovom bilo reči i o iskustvima Beograda sa elektrobusima, i najavio da će delegacija Grada Sofije posetiti Beograd i GSP "Beograd" kako bi se na licu mesta upoznali sa načinom rada autobusa na električni pogon.

"Razgovarali smo o načinu funkcionisanja gradskog saobraćaja, kako u Beogradu tako i u Sofiji. Mi ove godine planiramo da nabavimo 100 solo autobusa, 80 električnih autobusa, 20 minibusa za prigradska naselja, kao i 20 tramvaja", naveo je Mali.

Mali je dodao i da odnosi Srbije i Bugarske, kao i Beograda i Sofije nikada nisu bili bolji, i da je izuzetno važno da se dobra saradnje dva grada dodatno ojača.

Siniša Mali boravi danas u poseti Bugarskoj, u zvaničnoj delegaciji koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Delegacija Srbije provozala se jednom linijom metroa u pratnji gradonačelnice Fandakove.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи