Projekti za bolji život u siromašnim opštinama

Uz podršku Evropske unije, Švajcarske i Vlade Srbije, Evropski progres sproveo je 254 projekta u 34 siromašne opštine koji su doprineli da se u tim krajevima Srbije živi bolje. Evropska unija i Švajcarska uložile su oko 24 miliona evra.

U nerazvijenim opštinama jugoistočne i jugozapadne Srbije, trebalo je podstaći privredu, popraviti bolnice, škole, puteve.

Evropska unija učestvovala je u tom projektu sa oko 20 miliona evra.

"Tu su 254 inicijative koje su jako pomogle ugroženim grupama, preduzećima i građanima kako bi ostvarili bolje životne uslove. Sada možemo da kažemo da su sve opštine koje su učestvovale u projektu mnogo jače, mogu bolje da rade i koriste novac Unije", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, ističe da je 270.000 ljudi imalo neke koristi od projekata.

"To je pomoglo da imaju ne samo bolje javne usluge već da se poboljšaju uslovi za lokalna preduzeća. Švajcarska ostaje posvećena Srbiji", rekao je ambasador.

Iz Vlade Srbije zahvalnost za projekte koji, kako se čulo u Centru "Sava", pokazuju da je partnerstvo sa Unijom više od političkog procesa.

"Građani Srbije treba da znaju da samo za strateške reforme u, recimo, modernizaciji u oblasti javne uprave, u oblasti prosvete i obrazovanja i u oblasti integrisanog upravljanja granicama i migracijama mi dobijamo od EU direktnu budžetsku podršku u iznosu većem od 150 miliona evra", istakla je premijerka Ana Brnabić.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović smatra da je najvažnije što je pokazano da lokalne samouprave umeju da koriste novac koji dolazi iz EU i koji je priprema za ono što će doći kada Srbija postane članica, a to su mnogo veća sredstva.

Iz Unije, najava da već sledećeg meseca počinje novi projekat u 99 opština južno od Beograda. Švajcarska je za Srbiju u naredne četiri godine izdvojila 100 miliona evra, nastavlja na lokalu posao koji je radio Evropski progres.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се