Leskovac ponovo postaje industrijski centar

Od srpske prestonice tekstila, preko grada propale privrede, Leskovac ponovo postaje industrijski centar. Južnokorejska kompanija "Jura" je za šest godina učetvorostručila broj radnika, gradi treći pogon, planira novi. Proizvodnju širi i turski "Džinsi", britanski "Delfi" gradi fabriku, a ulaganje najavljuju i Francuzi.

Kupovina propalog auto-saobraćajnog preduzeća pokazala se kao odlična investicija grada Leskovca: 3,7 hektara zemljišta ustupio je južnokorejskoj "Juri". Podigla je dva pogona, i u tri smene zaposlila 2.700 radnika.

Radnik Nikola Stevanović kaže da su većina mladi, da će se još primati, a radi se nova fabrika.

Treća "Jurina" fabrika u Leskovcu proizvodiće matične ploče za električne motore. Ulažu 40 miliona evra i zaposliće još 500 radnika, uglavnom visokoobrazovanih.

"Velika hala od nekih 7.000 metara kvadratnih koja treba da bude sterilna kao hirurška sala, bez prašine u tragovima da bi taj proces bio idealan za ugradnju, a pre svega će biti u najkvalitetnijim automobilima kao što je 'jaguar', kao što je 'porše'", kaže Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

"Jura" planira da dovede i ćerku firmu, "Šin Von", a Leskovac postaje njen najveći centar u Evropi.

"Oni su zainteresovani za kupovinu parcele od nekih 5.000 kvadrata u severnoj industrijskoj zoni u Leskovcu, tako da je to još uvek u fazi pregovora, ali nadamo se da će i to biti uspešno", kaže načelnik Gradske uprave Grada Leskovca Miloš Cvetanović.

U severnoj industrijskoj zoni posluju nemačke i grčke kompanije. Turski "Džinsi" otvara svoj četvrti pogon.

"Pokazatelji su pozitivni i mogu slobodno da kažem da smo već u poslednje dve do dve i po godine uspeli da preko 5.000 ljudi uposlimo, što je veliki pomak za jug Srbije", kaže direktor Regionalne privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug Goran Jović.

Na samom ulazu u Leskovac u takozvanoj Zelenoj zoni na šest hektara niče fabrika britanske grupacije "Delfi", biće posla za dve i po do tri hiljade radnika. Zahvaljujući i ovoj investiciji, uz tekstilni, Leskovac postaje centar elektroautomobilske industrije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи