Kako nedostatak snega utiče na useve?

Prošle godine mraz, a kasnije i suše, desetkovali su prinose i zaradu poljoprivrednika. Zbog njihovog lošeg poslovanja, i ukupan privredni rast bio je, po nekim procenama, gotovo za procentni poen niži. Ove godine situacija je potpuno drugačija, nema mraza, ali ni snega. Ekipa RTS-a je proveravala kako to podnose usevi u Šumadiji.

Jakovljevići u Orašcu imaju 60 goveda. Stočnu hranu sami proizvode. Na tridesetak hektara seju kukuruz i strna žita. Zbog prošlogodišnje suše koja je desetkovala rod kukuruza pretrpeli su štetu od osam hiljada evra. Vreme im ni ove godine ne ide naruku. Zbog suše, setva je kasnila.

"Čim je kasnila setva, onda nije u nekom stanju, ono što je na vreme posejano – to je dobro, da nema padavina – nema, ovo sad što pada neki sneg – to je ništa", kaže stočar iz Orašca Mika Jakovljević.

Zbog loših vremenskih uslova, ratari u aranđelovačkim selima prošle godine ubrali su tek trećinu uobičajenog roda. Ozima pšenica odoleva suši.

"Pšenica je još u dobroj kondiciji, prihranili smo je početkom februara i nadam se da će biti dobar rod, ali sve zavisi od padavina i vlage", kaže stočar iz Orašca Saša Stojanović.

U Šumadiji su pšenica, ječam i tritikale zasejani na više od 20.000 hektara. Osim zakasnele setve, na prinose utiče i loša praksa da se seje nedorađeno seme što već izaziva bolesti na biljkama, ali i neadekvatna prihrana za koju je takođe potrebno vlažno zemljište.

"Ono što nas svake godine negde sačeka jeste april, maj, kada je strnim žitima potrebno dosta padavina odnosno vlage u zemljištu, tada imamo visoke temperature vazduha i odsustvo padavina, što može stresno da utiče", smatra savetnik za ratarstvo Suzana Nešković.

U poslednja tri meseca, u Šumadiji je palo sto litara kiše. Slično je i u ostalim krajevima Srbije i suša, za sada, kaže ministar, ne ugrožava useve.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da ne znači što nema snega da automatski imamo problem u poljoprivredi, to su neki stereotipi.

"Sa ljudima iz agrarnog sektora Hidrometeorološkog zavoda stalno smo u komunikaciji. Ovo je sasvim dobro vreme za razvoj poljoprivrednih kultura. Što se tiče voćarstva, ja se nadam da nećemo samo imati one jake jutarnje mrazeve kao što smo imali prošle godine u aprilu", kaže Nedimović.

Računa se da će ovo ipak biti rodna godina, ali teško da će premašiti 2016, kada je poljoprivreda, podseća ministar, sa ostvarenih četiri milijarde dinara učestvovala u bruto društvenom proizvodu sa deset odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи