Srbija iz Italije najviše uvozi testeninu, vino i espreso

Italija izvozi u Srbiju najviše vina od svih zemalja Evropske unije i posle Makedonije i Crne Gore zauzima treće mesto na ukupnoj listi dobavljača vina, dok je u segmentu testenine Italija apsolutni šampion jer čak 70 odsto testenine uvezene u Srbiju potiče sa Apeninskog poluostrva.

Podatke o izvozu Italije saopštila je direktorka beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE) Marina Skonjamiljo na konferenciji za novinare povodom skupa Workshop & B2B – Food & Beverage "Ukusi juga Italije".

Taj skup će 27. februara biti održan u hotelu "Hajat" i okupiće italijanske privrednike iz prehrambenog sektora i uvoznike, distributere, šefove kuhinja i somelijere iz Srbije i iz zemalja regiona, saopštava ICE.

Najavljujući dolazak predstavnika tridesetak italijanskih kompanija iz regija južne Italije, Skonjamiljo je istakla da je Italija jedan od najznačajnijih partnera Srbije kada je reč o poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

"Italija je najveći dobavljač maslinovog ulja i treći snabdevač Srbije kafom, posle Brazila i Vijetnama. Važno je napomenuti da Italija izvozi pre svega prženu kafu za espreso. Kafa uvezena iz Italije predstavlja samo četvrtinu količine kafe koja u Srbiju dolazi iz Vijetnama, ali je njena novčana vrednost tek neznatno niža, što samo svedoči o visokom kvalitetu italijanske kafe", naglasila je Skonjamiljo.

Ona je najavila da će se na predstojećem događaju privrednici sa juga Italije predstaviti proizvodima koji su tradicionalna oznaka italijanskog kvaliteta: testenine, vino, maslinovo ulje, sirevi, tipičnoslanopecivo – taralli, sladoled...

Skonjamiljo je dodala da će šira publika moći premijerno da degustira te proizvode 24. februara u tržnom centru Delta siti, u kojem će biti organizovana promocija italijanske hrane i pića.

Ataše za ekonomska pitanja u Ambasadi Italije Matijas Kleva istakao je značaj privredne saradnje između Italije i Srbije, naglasivši da je ona u stalnom porastu.

"Samo u 2017. godini obim spoljnotrgovinske razmene između Italije i Srbije iznosio je 3,95 milijardi evra, a italijanski izvoz u Srbiju beleži porast od oko deset odsto. Planiramo da dodatno proširimo tu saradnju, a to ćemo učiniti pomoću ovakvih inicijativa koje dovode italijanske firme i njihove proizvode u Srbiju", rekao je Kleva, dodajući da odnos između Italije i Srbije pokazuje da poljoprivredno-prehrambeni sektor predstavlja mnogo više od puke razmene robe, navodi se u saopštnju.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović naglasio je da ministarstvo koje predstavlja pruža punu podršku organizovanju susreta srpskih i italijanskih privrednika iz sektora poljoprivredno-prehrambene industrije.

"Nivo izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Srbije u Italiju u periodu od 2012. do 2017. godine povećan je za 40 odsto. Posebno bismo istakli saradnju u oblasti vinogradarstva i vinarstva s obzirom na to da je Italija jedna od vodećih zemalja kada je reč o proizvodnji vina. Naša želja je da u budućnosti promenimo strukturu izvoza poljoprivrednih proizvoda u Italiju tako što bismo akcenat stavili na proizvode većeg stepena finalizacije", rekao je Mahmutović, ističući da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zainteresovano da poveća nivo italijanskih investicija u agrar u Srbiji.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 17. feb 2018, 12:35)
anonymous [neregistrovani]

..

Za vino mogu da razumem ,ipak vino je razlicito pa i kafu , ali da mi nismo u stanju da napravimo testeninu kao Italijani pa cak i bolju a imamo i jaja i brasna

(četvrtak, 15. feb 2018, 21:25)
anonymous [neregistrovani]

Testenine

Bilo bi lepo da napišete ko i zbog čega tokom tog uvoza podigne cenu Barila testenina za 100 % (nekad i više). Pritom, nije u pitanju porez, a ni transport, jer su na celoj teritoriji Hrvatske cene praktično iste kao u Italiji (PDV 25 %), odnosno oko 100 dinara za standardno pakovanje od 500 grama. Kod nas je redovna cena u maloprodaji blizu 200 dinara.

(četvrtak, 15. feb 2018, 07:47)
Rade anonymous [neregistrovani]

Hvala na packi

Da li ovakva vest treba da bude opomena ili je hvalospev o našem uspehu. Ko zna da čita zapaziće gde je mesto Srbije . Pored makedonije i velike Crne Gore. Zamislimo italijani izvoze najviše u Srbiju vina i testenina posle Crne Gore. kakva vest . Crna Gora sa nekoliko stozina hiljada stanovnika je oslonac Italiji za izvoz vina i testenina., a Srbija ispred nje. Crna gora na kamenu nema žitarca , očigledno a izgleda da nema ni Srbija. Pa šta onda Srbija ima. Bože , ti nas sačuvaj.

(četvrtak, 15. feb 2018, 00:40)
anonymous [neregistrovani]

Купујмо домаће

Ја купујем превасходно домаће производе, част Италијанима, али више волим да мој динар оде у ново радно место неког Србина или Српкиње, у раст плата, нове вртиће, школе, болнице, уместо да мојим новцем "градим" то исто по богатој Италији, Немачкој итд. Не може се уистину увек куповати само домаће, али где год је то могуће треба куповати домаћу робу, само тако можемо као мала земља да се економски развијемо.