Mihajlović: Petlja Batajnica gotova do kraja 2019.

Petlja Batajnica, koja je deo obilaznice oko Beograda, biće potputno zavšena do kraja godine i građani Batajnice će dobiti vezu sa autoputem i starim novosadskim putem, najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

"Imamo dovoljno novca da završimo ne samo projektno-tehničku dokumentaciju, koja će biti gotova do sredine leta, već i da završim petlju", rekla je Mihajlovićeva novinarima tokom obilaska batajničke petlje, sa predsednikom opštine Zemun Dejanom Matićem, direktorima Kodirora Srbije i Puteva Srbije Zoranom Babićem i Zoranom Drobnjakom.

Rekla je da je prošle godine postignut dogovor o završetku petlje i da je to uneto u planove za ovu godinu Puteva Srbije, kao i da su kod Koridora Srbije napravljene uštede iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prema njenim rečima, javni poziv za izradu dokumentacije će raspisati Putevi Srbije, koja košta oko 10 miliona dinara, nakon čega će Koridori Srbije, kao investitor,objaviti poziv za izbor izvođača radova.

"Očekujemo da bi do kraja godine, verovatno do novembra, mogli da imamo izabranog izvođača i onda do kraja sledeće godine da imamo završen izlazak za naselje Batajnica, ka i iz - Beograda, Novog Sada i Zemun Polja, na autoput. To nije važno samo zbog građana Batajnice već zato što imamo puno zaintresovaniih za industrijsku i privrednu zonu", naglasila je Mihajlovićeva.

Ukazala je da je bilo kašnjenja od nekoliko meseci zbog problema koje su Putevi Srbije imali sa eksproprijacijom, koja nije bila jednostavna u jednom delu.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić je rekao da će kasnije biti održan sastanak u toj opštini kako bi se dogovorili o detaljima za početak radova na završetku obilaznice i priključenja Batajnice na petlju i na stari novosadski put.

"Ovim projektom mnogo dobijamo i opština Zemun i Republika - bolju povezanosti i brži izlazak građana iz naselja i da se maksimalno iskoristi potencijal koji se nudi uz obilanicu i ovaj deo autoputa, kako bi doveli investitore", ukazao je Matić.

Naveo je da sve može da bude gotovo do kraja sledeće godine.

Matić je kazao da je to obećanje građanima Batajnice i zamolio ih za još malo strpljenja, kao i da će dobiti modernu saobraćajnicu kojom se rešava velikim infrastrukturni problem.

"Ove godine gradnja intermodalnog terminala"

Mihajlović je najavila a će ove godine u Batajnici početi da se gradi prvi intermodalni terminal u zemlji.

"To je strateški projekat Vlade Srbije vredan više od 15 miliona evra. Projektno-tehnička dokumentacija je završena sa EU", rekla je Mihajlović novinarima u opštini Zemun.

Naglasila je da je intermodalni terminal značajan zbog povezivanja putničkog i železničkog saobraćaja.

Kako je ranije najavljeno, projekat će biti finansiran iz programa IPA 2015.

Intermodalni terminal Batajnica sastojaće se iz nekoliko delova, a najvažnija je manipulativna oblast koja će obuhvatiti: dva pretovarna koloseka za kontejnere i jedan dodatni manipulativni kolosek za lokomotivu, saobraćajne trake za prolaz kamiona (prolazna, utovarno-istovarna, rezervna i traka za izlaz u slučaju opasnosti), kontejnersko skladište (tri linije za privremeno skladištenje kontejnera).

Terminal će sadržati i carinski magacin, postrojenje za održavanje, administrativno-kontrolnu i carinsku zgradu.

Skupština Grada Beograda je u junu 2015. godine usvojila Plan detaljne regulacije za intermodalni terminal i logistički centar Batajnica, koji će se prostirati na ukupno 63 hektara, i na kome će se ukrštati železnički i drumski saobraćaj u cilju transporta kontejnera.

Kako je tada objavljeno, procenjena vrednost investicija iznosi oko 15,5 miliona evra, a potrebno je i oko četiri miliona evra za eksproprijaciju zemljišta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. feb 2018, 08:47)
anonymous [neregistrovani]

maxa

ti ocigledno ne zivis u batajnici, kada si zaboravio da je zatvoren put na novosadsku put iz batajnice za zemun, jer su tako lepo uradili, da su za batajnicane napravili samo stetu...

(sreda, 14. feb 2018, 19:10)
anonymous [neregistrovani]

Pohvalno

Napokon da se i to reši. Ali bih samo, kao gradjanin Batajnice dodao da je buka sa obilaznice jako velika i da bi bilo dobro da su stavili zvučnu izolaciju za nas koji živimo u naselju koje se nalazi odmah uz put. Inače, sve pohvale za rad službi.