Ljajić i Oreškin o unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se sa ministrom za ekonomski razvoj u Vladi Ruske Federacije Maksimom Oreškinom, sa kojim je razgovarao o načinima za unapređenje ukupnih ekonomsko-trgovinskih odnosa dve zemlje. Sa Oreškinom se sastao i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Tom prilikom, ministri Ljajić i Oreškin saglasili su se da je u cilju daljeg jačanja bilateralne privredne saradnje neophodno što pre potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija.

Dvojica ministara razgovarala su i o mogućnostima što boljeg predstavljanja srpskih turističkih potencijala u Rusiji i daljem rastu turističke razmene između dve zemle, saopšteno je iz tog resora.

Ljajić i Oreškin su se dogovorili i da u toku ove godine u Moskvi bude održan susret najznačajnijih proizvođača prehrambenih proizvoda iz Srbije i najpoznatijih ruskih trgovinskih lanaca, u cilju ostvarivanja novih poslovnih kontakata i većeg prisustva srpske robe na tržištu Ruske Federacije.

Nastavak saradnje Srbije i Rusije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović poručio je u razgovoru sa da je njegova poseta "potvrda nastavka i unapređenja prijateljske saradnje između Srbije i Rusije".

Kako se navodi u saopštenju, Popović se zahvalio na principijelnom stavu Rusije u zaštiti teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i Metohije.

U razgovoru sa ruskim ministrom, Popović je ukazao da Srbija želi da gradi ekonomiju zasnovanu na znanju, u čemu inovacije i IT sektor imaju ključnu ulogu.

Takođe, isičući da je digitalizacija jedan od strateških ciljeva Vlade Srbije i da se Srbija u velikoj meri oslanja na iskustva Rusije u razvoju inovacija i digitalne ekonomije, Popović je izrazio nadu da će saradnja dve zemlje na tom polju u budućnosti biti još snažnija.

"Nedavno sam bio u poseti tehnološkom parku i univerzitetu Skolkovo u Moskvi. To je primer na koji način i mi u Srbiji želimo da obrazujemo naše mlade inženjere i od njih pravimo uspešne mlade preduzetnike", rekao je srpski ministar.

Popović i Oreškin posebno su istakli značaj saradnje dve zemlje u razvoju "pametnih gradova" i najavili da će intenzivirati saradnju na ovom polju u budućnosti.

broj komentara 0 pošalji komentar