Predstavništvo Hrvatske privredne komore u martu u Beogradu

Privrednici Hrvatske i Srbije imaju interes za boljom ekonomskom saradnjom dve zemlje, a poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića otvara nove perspektive ekonomskih veza dve zemlje, istakli su u Zagrebu predsednici Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Privredne komore Srbije (PKS), Luka Burilović i Marko Čadež.

Luka Burilović je najavio da će HGK idućeg meseca u Beogradu otvoriti svoje predstavništvo, kao i da će ustupiti PKS mesto u instituciji HGK.

Naglasio je da su hrvatski privrednici zainteresovani za proširenjem saradnje.

"Politički razvoj događaja ima svakako uvek uticaj na privredni razvoj i zato je važna saradnja dve komore u cilju da privreda nađe svoj put i utiče na formiranje bolje ekonomske budućnosti dve zemlje", naglasio je Burilović.

Poručio je da HGK i njene članove od svih politika zanima isključivo ekonomska.

Burilović je naglasio da Srbija i Hrvatska, i pored problema prošlosti, imaju i imaće uvek poslovne interese.

Podsetio je da oko 200 hrvatskih preduzeća posluje u Srbiji i da je sa 750 miliona evra investicija Srbija postala četvrta najznačajnija zemlja za hrvatske investicije.

Takođe je ukazao i na trgovinsku razmenu koja je prevazišla nivo od milijardu evra.

Čadež: Poruka stabilnosti za privredu itekako značajna

Predsednik PKS naglasio je da poseta predsednika Vučića otvara nove perspektive za jačanje ekonomskih veza dve zemlje.

Ukazao je da je ekonomija u celom regionu uvek išla ispred politike, a da je konstruktivni dijalog uvek donosio dobro.

"Poruka stabilnosti je za privredu itekako značajna", podvukao je Čadež.

Rekao je da je želja da statistika ima bolje rezultate, i da hrvatska bude više otvorena za srpske investicije.

"Želimo da lista srpskih investitora u Hrvatskoj bude sve duža. Srbija ima kompanije koje su sposobne da investiraju van zemlje i ispunjavaju standarde najvećih tržišta", naglasio je Čadež

On je rekao da su mnoge kompanije "već" u Evropi iako srpska privreda ima još puno posla pred sobom da bi se prilagodila tržištu EU, kojem teži.

"Naši problemi nisu mnogo različiti. Isto kao u Hrvatskoj, ni u Srbiji ne želimo da vidimo autobuse sa kvalifikovanom radnom snagom koji odlaze u Nemačku, a vraćaju se prazni", istakao je Čadež.

Ukazao je da bi srpski i hrvatski privrednici trebalo da stvaraju zajedno velike regionalne kompanije, koje su u stanju da se bore i budu konkuretni na svim tržištima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво