Vučić na ekonomskom forumu: Hrvatski privrednici su dobrodošli u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju u Hrvatskoj privrednoj komori da je trgovinska razmena sa Hrvatskom veća nego ikada pre i da je za poslednjih pet godina porasla za 62 odsto. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović napominje da na svaki mogući način treba olakšati saradnju između privrednika Srbije i Hrvatske.

Aleksandar Vučić je tokom obraćanja istakao da ekonomska saradnja Srbije i Hrvatske raste, a da je trgovinska razmena sve veća.

"Ona je veća nego ikada pre i za poslednjih pet godina porasla je za 62 odsto. Mislim da imamo ogroman prostor za napredak naše privredne saradnje u budućnosti. Smatram da će jačanje naših političkih odnosa doprineti uklanjanju ekonomskih barijera", naglasio je predsednik Srbije.

Ukazao je da je važno da hrvatski investitori koji posluju u Srbiji mogu da se obrate predstavnicima vlasti u Srbiji i obrnuto.

"Za nas je od izuzetnog značaja da kroz infrastrukturne projekte popravimo naše veze. Potrebno je ukidanje bilo kakvih barijera za trgovinsku razmenu, neophodno je da se procedure skrate", napomenuo je Vučić i zahvalio je predsednici Hrvatske na pozivu da srpski privrednici investiraju u Hrvatskoj.

Predsednik je istakao da su hrvatski privrednici dobrodošli u Srbiju.

"Gradićemo tri nova klinička centra, kompletna stambena izgradanja za vojnike i oficire, bezbednosne službe. Reč je o milionima kvadrata stambenog prostora. Javite se jer mi nemamo kapaciteta u građevinskim kompanijama da sve to preuzmemo na sebe. Sasvim ste dobrodošli", naveo je predsednik.

Verujem da ćemo time pokazati i našu otvorenost, da je to dobro za Srbiju, mislim i za hrvatski biznis, ali i za sveukupne odnose i da će da bude veoma, veoma lekovito, dodao je Vučić.

"Kada su mi dostavili spisak srpskih privrednika, mislio sam da bar pola tih ljudi neće doći u Zagreb, ali vidim da je Srbija poslala najjaču delegaciju privrednika", naveo je Vučić. 

Kolinda Grabar Kitarović rekla je u obraćanju u Hrvatskoj privrednoj komori da na svaki mogući način treba olakšati saradnju između privrednika Srbije i Hrvatske.

"Uverena sam kako će i srpski i hrvatski narod imati velike koristi od naših dobrih ekonomskih odnosa", istakla je Grabar Kitarovićeva u obraćanju.

Prema njenim rečima, hrvatsko-srpska trgovinska saradnja ostvaruje stalni napredak i uspon.

"Robna razmena prešla je milijardu dolara vrednosti. Hrvatska za srpske turiste postaje sve važnije turističko odredište. Postoji potencijal za znatno širom saradnjom", istakla je predsednica Hrvatske.

Privrede dve zemlje komplementarne su u mnogim područjima, rekla je Grabar Kitarovićeva.

"Blizina i poznavanje tržišta, prepoznatljivost proizvoda, navike kupaca – razlozi su što naše firme žele da izvoze u Srbiju. Moramo podržati svaku inicijativu za zajednički nastup na trećim tržištima", napomenula je hrvatska predsednica. 

Potpuno novu dinamiku našim odnosima može dati saradnja u segmentu industrijske proizvodnje – automobilska industrija jedno je od područja sa potencijalom saradnje u kojem se nameće potreba za boljom povezanošću proizvođača auto-delova u dvema državama, rekla je Grabar Kitarovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво