Dinar jača na srednji rok

Narodna banka Srbije je u protekla dva meseca na međubankarskom deviznom tržištu prodala više od 600 miliona evra da bi sprečila veliki dnevni rast kursa. I pored toga dinar je prema evru izgubio oko 15 odsto vrednosti, kurs je sa 76,5 skočio na 89,19 dinara za evro.

U Narodnoj banci kažu da devizne rezerve nisu ugrožene, da merama utiču na količinu dinara u opticaju i da će to na srednji rok dovesti do jačanja domaće valute.

Kurs je ogledalo ukupnih ekonomskih kretanja u zemlji, ali u narednom periodu neće biti nikakvih drastičnih promena, kažu u Narodnoj banci. Kao i do sada, nastaviće da prate dešavanja i po potrebi prodaju devize, kako bi sprečili velike dnevne promene kursa.

Da bi sprečila veliki dnevni rast kursa, Narodna banka Srbije je u protekla dva meseca na međubankarskom deviznom tržištu prodala više od 600 miliona evra.

"Uzroci slabljenja dinara jesu povlačenje devizne štednje izazvane efektima krize i smanjene likvidnosti usled manjeg priliva ino kapitala kroz kredite i investicije", smatra Branko Hinić iz Narodne banke Srbije.

Projekcija kursa i priliv kapitala  

Prema nezvaničnim procenama, građani su iz banaka povukli oko milijardu evra štednje. Uz nedostatak stranog kapitala i visok spoljnotrgovinski deficit nije moguće održati nizak nivo kursa, ali bankari kažu da situacija za sada nije uznemirujuća.

"Projekcija kursa zavisi od priliva stranog kapitala. U kojoj se meri bude nastavio, kurs će moći da se stabilizuje, u 1. kvartalu nije realno očekivati. Bez dnevne intervencije NBS doći će do daljeg rasta kursa. Realno govoreći, pretpostavke za rast kursa postoje", smatra Vladimir Čupić iz Hipo Alpe Adria banke.

Ključni izvor deviza za Srbiju jeste zaduživanje preduzeća u inostranstvu, koje je krajem avgusta iznosilo 12 milijardi evra. Time je povećana ponuda deviza i kurs je pao ispod 76 dinara za evro. Sada je došlo vreme da se ti kredti vraćaju i kurs raste.

Prognozirati kako će se kurs dalje kretati neozbiljno je, kažu ekonomisti i smatraju da ne bi bilo loše i da Narodna banka prestane da interveniše na deviznom tržištu.

Ekonomista Đorđe Đukić ističe da centalna banka treba da štiti rezerve, da špekulantima prepusti da gube ili dobijaju. Po njegovom mišljenju, građani neće ništa izgubiti već oni koji imaju milionske svote, a država će sačuvati rezerve.

Da bi se sprečio nagli dnevni rast kursa od početka godine u dinare je pretvoreno gotovo milijardu evra deviznih rezervi.

Međutim, u Narodnoj banci kažu da, nema gubitaka zbog kursnih razlika jer istovremeno, dnevno otkupljuju devize od menjača, a letos su pri niskom kursu, na međubankarskom tržištu intervenisali kupujući devize.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво