Restriktivan budžet

Skupština Srbije bi na prvoj narednoj sednici trebalo da razmatra Predlog zakona o budžetu za 2009. godinu, koji će prema najavama, parlamentu biti upućen tokom iduće sedmice. Po svemu sudeći Srbija će dobiti restriktivan budžet, što znači da će javna potrošnja biti smanjena.

Nezvanično, ministarstva su uglavnom dobila manje novca nego što su tražila, ali se usvajanje budžeta ipak očekuje u decembru, da bi se izbeglo privremeno finansiranje.

Naredna godina biće godina štednje. Predlogom budžeta Srbije za 2009. predviđeni su prihodi od 715 milijardi dinara i rashodi od 761,5 milijardi,tako da bi budžetski deficit iznosio 46 i po milijardi dinara.

Vlada planira da ukupna inflacija ne bude veća od osam odsto, a rast zarada do 10 procenata,dok bi rast bruto društvenog proizvoda bio smanjen za polovinu, sa ovogodišnjih sedam na oko 3,5 odsto u 2009. godini.

Budžetom niko zadovoljan

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović kaže da je njenom ministarstvu neophodno 47 milijardi dinara.

"Ulaganje u projekte podrazumeva budžet koji je minimalno jednak onom koji smo imali prošle godine. Bez 47 milijardi investicija u Srbiju nema otvaranja novih radnih mesta,nema direktnih stranih investicija,nema privrednog razvoja i mislim da ova Vlada mora da bude svesna da samo ekonomski razvoj obezbeđuje socijalnu odgovornost", kaže Kalanović.

I ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić uveren je da su zahtevi tog ministarstva opravdani.

"Budžet mora da obezbedi,i to mislim da imamo apsolutnu podršku svih u Vladi i svih u rukovodstvu države, 760 miliona evra za iduću godinu za realizaciju ovih kapitalnih projekata Koridora 10 i naravno puta i pruge od Kragujevca do Batočine", ističe Mrkonjić.

I u ministarstvu prosvete očekivali su više novca.

"Obrazovanju je potrebno više novca jer u prethodnoj strukturi troškova 96 odsto sredstava ide na plate,a svega 4 odsto za sve ostalo, a to 4 odsto je nedovoljno za ono što obrazovanju treba, prvenstveno u kontekstu činjenice da se u Evropi i svetu ističe značaj obrazovanja kao jedinog ili glavnog faktora budućeg razvoja država sveta i naravno i Srbije", kaže ministar obrazovanja Žarko Obradović.

Za sada se ne razmišlja o smanjenju penzija,a ideja Vlade je da se ne ugrožava standard stanovništva.

Očekuje se da nacrt budžeta za 2009. godinu bude razmatran u ponedeljak, na zajedničkoj sednici svih odbora Vlade Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво