Neuspešan prvi pokušaj prodaje MSK

Tender za prikupljanje ponuda za nadmetanje za prodaju MSK iz Kikinde istekao je u 15 sati i, kako RTS saznaje, bio je neuspešan. Tendersku dokumentaciju za "Metanolsko-sirćetni kompleks" u roku je otkupio i preuzeo kiparski holding "Kronošpan hemikal LTD", ali ponudu nisu dostavili.

Pre javnog poziva za prodaju bila su dva zainteresovana investitora, a kiparski holding bio je jedan od njih.

Stručnjaci potencijalne partnere MSK-a svrstavaju u dve kategorije. U prvoj su oni koji bi nastavili postojeći proizvodni program pod uslovom da gas, koji je osnovna sirovina, obezbede po nižoj ceni, jer je on glavna kočnica rentabilne proizvodnje.

"Druga kategorija partnera su oni koji nude ulaganja u proizvodne kapacitete gde bi se proizvodili derivati metanola i sirćetne kiseline više faze dorade, koji su neuporedivo profitabilniji i mogu da istrpe i ove postojeće cene gasa", objašnjava Zoran Popović iz Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

"Metanolsko-sirćetni kompleks" radi od 1987. godine, a danas zapošljava oko 530 radnika.

MSK na svetsko tržište izvozi 95 posto metanola koji proizvodi, a od proizvedene sirćetne kiseline 98 procenata ide uglavnom na tržište EU, navodi Dragan Stevanović iz Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS-a.

"Poseduju preko 250 vagona u svom vlasništvu, terminale u Luci Bar, imaju veliki potecijal za proizvodnju", ističe Stevanović.

Iako je prvi tender neuspešan, analize pokazuju da upravo taj veliki potencijal fabrike može privući investitore.

Zoran Popović kaže da to nisu neka teoretska razmatranja već je to proizašlo iz dosadašnjih kontakata koje su predstavnici MSK imali sa potencijalnim zainteresovanim partnerima.

"To je realnost. Šta će se iskristalisati kao stvarnost, to ćemo tek videti u narednom periodu", kaže Popović.

Početna cena u ovom prvom javnom pozivu za nadmetanje za prodaju 100 odsto kapitala MSK bila je 38,5 miliona evra.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. feb 2018, 09:36)
Dusan [neregistrovani]

Nelogično

Pa zar nema neke konkurente iz Evrope koje bi hteli da ih kupe? Prosto neverovatno da 98% izvoze, a nema kupca? Zar je jeftinije u Nemačkoj placati gas i proizvoditi sircetnu kiselinu?

(subota, 10. feb 2018, 18:38)
anonymous [neregistrovani]

ovo

je poraz drzave, kada sve dajete na doboš.

(subota, 10. feb 2018, 02:54)
anonymous [neregistrovani]

Nemci

bi imali najvise uspeha jer placaju gas samo 180 dolara po kubnom metru.Rusima bi bilo najlakse ali sankcije EU ometaju kupovinu.Kikindu bi ovih 38 miliona preporodila