Popović: Užice i Sevojno dobijaju inovacione centre

Ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović najavio je da će Užice ove godine dobiti Inovacioni centar sa odeljenjem u Sevojnu, gde će raditi mladi inovatori koji treba da pomognu daljem tehnološkom razvoju užičke privrede.

Popović je naglasio da je Vlada Republike Srbije u ovoj godini izdvojila pet puta više sredstava u odnosu na prethodnu za inovacije i tehnološki razvoj, a da će deo tog novca biti opredeljen za centar u Užicu i Sevojnu.

"Ti centri će biti finansirani od strane ministarstva i lokalne samouprave, a pružiće inovativni ambijent za rad mladim ljudima. Biće im pružena i prilika da svoja znanja stave u funkciju tehnološkog razvoja užičke privrede", rekao je Popović.

Istakao je da je u sektoru inovacija i tehnološkog razvoja korisnicima na raspolaganju vise novih programa.

"Programi za start up kompanije čije inovacije imaju dobar plasman na tržištu, predviđaju bespovratna sredstva po korisniku od 80.000 evra. Mala i srednja preduzeća koja sarađuju sa naučno-istraživačkim organizacijama i fakultetima mogu konkurisati za sredstva do 300.000 evra", kazao je Popović.

Najavio je i nove programe u ovoj godini koje Vlada sprovodi zajedno sa EU i Svetskom bankom, a odnose se na inovativno žensko preduzetništvo.

"Želimo da motivišemo što više žena da pokrenu svoj biznis. Grantovi su od 2.000 do 5.000 evra i namenjeni su svim ženama sa preduzetničkim duhom, bile one iz gradskih ili seoskih sredina", rekao je Popović i najavio da će u ovoj godini biti realizovano još novih programa.

Prema njegovim rečima, jedan od programa namenjen je ženskoj deci uzrasta od 12 do 18 godina i njihovoj obuci u osnovama programiranja, kako bi se lakše kasnije integrisale u dalje procese i imale preduzetnički potencijal, koristeći najsavremenije IT tehnologije.

Vlada će, po rečima ministra Popovića,u ovoj godini organizovati i besplatne kurseve prekvalifikacije za buduće programere u većim gradovima Srbije, za koje je već prijavljeno oko 900 ljudi.

Popović je, tokom posete Sevojnu i Užicu, obišao kompaniju Impol Seval, a razgovarao je i sa rukovodstvom Gradske opštine Sevojno i grada Užica.

broj komentara 0 pošalji komentar