Britanske banke preuveličavaju krizu likvidnosti

Britanski ministar ekonomije Piter Mendelson optužio je banke u zemlji da preuveličavaju krizu likvidnosti i da su sada postale previše konzervativne kada se radi o zajmovima.

Piter Mendelson je naglasio da postoji kontradiktornost između onog što su mu rekli u kompanijama širom zemlje u odnosu na bankare u Londonu.

"Banke se suočavaju sa velikom krizom likvidnosti. One su pozjmljivale previše, prejeftino i na previše dug period. Ali one sada, po mom mišljenju, preuveličavaju taj problem na previše konzervativan i restriktivan način", rekao je Mendelson listu "Gardijan".

Mendelson je objasnio da su banke sad u opasnosti da jedan blok problema zamene drugim.

"Nepozajmljivanjem se nanosi još više štete jer to, dugoročno gledano, utiče na knjigovodstveni bilans i profit", rekao je Mendelson.

Ministar je dodao da ne zna koliko će recesija trajati, što je u suprotnosti sa zvaničnim predviđanjima vlade od prošle sedmice u kojima je naglašeno da će Britanija izaći iz recesije u dugoj polovini 2009. godine.

"Niko ne može predviđeti koliko dugo ili kratko, koliko bolno ili bezbolno će trajati recesija, koja će uticati na pozajmljivanje, oporezivanje i potrošnju. Ono što sada znam jeste da što dublje ulazimo u recesiju skuplji će biti troškovi izlaska", istakao je Mendelson.

Vlada je najavila u ponedeljak paket pomoći u vrednosti od 20 milijardi funti kao podršku privredi, uključujući privremeno smanjenje poreza na dodatnu vrednost na 15 odsto kao i novi porez bogatim ljudima od 45 odsto.

Ministar finansija Alister Darling izjavio je da će do polovine 2011. godine osobe koje zarađuju više od 150 000 funti godišnje morati da plaćaju 45 odsto poreza, dok je do sada za tu kategoriju porez bio 40 odsto.

Darling je rekao da oni koji imaju veliku platu imaju udvostručenu zaradu od 1996. godine.

Prema zvaničnim podacima, oko 400 000 ljudi u Britaniji ima visoku platu i oni će biti obuhvaćeni novom merom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво