Mogu li banke da naplaćuju troškove za obradu kredita

Posle prve presude koju je Apelacioni sud potvrdio u korist klijenta koji je tužio banku za nezakonito naplaćene troškove za obradu kredita u Udruženju Efektiva veliko interesovanje. Samo juče oko 50 klijenata interesovalo se za pokretanje tužbe, a proteklih nekoliko dana oko 2.000 ljudi najavilo je da će tužiti banke.

Udruženja kijenata mogu da otvore šampanjac jer su doživela satisfakciju da nekada neprikosnovene banke sve više gube sudske sporove protiv kijenata i to po raznim osnovma.Otuda u U Efektivi ohrabruju ljude da istraju u procesima.

"Mi smo ubeđeni da će svi ovi pravosnažni postupci biti okončani u korist kijenta To potrvrđuju i ove presude koje smo nedavno dobili. To potvrđuje i dopis NBS u kojima ih upozorava da je nezakonita naplata provizije za obradu kredita i na to upućuje presuda Visokog kasacionog suda iz 2000. godine da banka nema troškove za obradu kredita, da ne može da ih naplaćuje procentualno i da ako ih je imala, ona mora da ih dokaže", navodi Dejan Gavrilović iz Efektive.

Saša Dević tuži banku već nekoliko godina ali i Nacionalnu korporaciju koja nije uspela da dokaže troškove obrade osiguranja koje je naplaćivala. Veruje da će od banaka naplatiti nekoliko hiljada evra na ime nezakonito naplaćene obrade kredita, a da ga inicijalni troškovi tužbe koštaju oko 200 evra, ali da veruje sudovima.

"Ja sam u septembru podneo tužbu već sam imao jedno ročište krajem decembra, sledeće je zakazano u martu. Potpuno sam bio neinformisan od strane banke koji su moji troškovi. Nisam znao šta osiguravam i nisam znao vrednost ugovorenog procenta koji plaćam za ugovaranje kredita", ističe Dević.

U Udruženju banaka obratili su se saopštenjem. Navode da je presuda apelacionog suda dvosmislena i bazirana na zakonu o obligacionim odnosima. Posebno im nije jasno zašto je sporna naplata obrade kredita kada je to kažu praksa u regionu.

U drugom udruženju kijenata smatrju da bi trebalo biti oprezan pri pokretanju sudskih sporova za obradu kredita jer se sudska praksa stalno menja.

"Sudska praksa će tek bitno da se formira po ovom pitanju a ja verujem u korist kijenata upravo zato što je obrada kredita bila uslov koji su banke nametnule kao nužan uslov za dobijanje kredita, nametnut uslov koji nema uporište u zakonu", kaže Jelana Pavlović, advokat u CHF Srbija.

U Narodnoj banci ističu da pažljivo prate odluke sudova i da će u skladu sa zakonskom obavezom očuvanja finansijske stabilnosti postupati oprezno a ako je neophodno preduzimati odgovarajuće mere koje NBS ima u svojoj nadležnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво