Brnabićeva i članovi Samita 100 za jačanje regionalne saradnje

Biznis uvek treba da predvodi saradnju, a politika treba da prati biznis, poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u razgovoru s članovima Upravnog odbora Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope.

Kako je saopšteno iz Srpske asocijacije menadžera (SAM), premijerka Ana Brnabić, koja je sinoć primila članove UO Samita 100, istakla je da Vlada podržava inicijativu Samita i održavanje 7. godišnjeg skupa u Srbiji u junu ove godine.

Predstavnici Samita 100 obavestili su premijerku da je Srbija preuzela predsedavanje ovom inicijativom i da će sedmi Samit 100 biti održan u Srbiji, 28. i 29. juna.

Nova predsednica Samita 100 je Stanka Pejanović, predsednica SAM-a i direktorka kompanije Gorenje Srbija.

Premijerka Srbije i članovi UO SAMIT100, razgovarali su i o značaju daljeg poslovnog povezivanja, kao i o projektima koji su pokrenuti u cilju jačanja ekonomske saradnje u regionu. 

Dosadašnji predsednik UO Samita 100 Živko Mukaetov predstavio je platformu i ukratko izložio ideje i projekte koje su biznis lideri identifikovali u cilju jačanja konkurentnosti regiona.

Među tim projektima su: free cargo Balkanika koji za cilj ima kreiranje "šengen" zone za transport robe u regionu, odnosno eliminisanje kolona kamiona koje su svakodnevni prizor na graničnim prelazima.

Tu je i projekat Edison koji za cilj ima uvođenje zelene mobilnosti u regionu kroz elektrifikaciju autoputeva i omogućavanje brzog i efikasnog prelaska na e-automobile, autobuse, transport i očuvanje okoline, kao i projekat brendiranja regiona za potrebe izvoza kvalitetne hrane, ali i privlačenja turista u region, itd.

Takođe, predstavljena je platforma saradnje sa Komorskim investicionim forumom šest zemalja Zapadnog Balkana, koja je potpisana na šestom Samitu 100 u Skoplju.

Platformu je predstavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Samit 100 je jedinstvena regionalna biznis platforma u okviru koje poslovni lideri svojim idejama i konstruktivnim predlozima, a u dijalogu sa političkim liderima regiona, nastoje da poboljšaju konkurentnost nacionalnih i regionalne ekonomije i time utiču na unapređenje života za sve građane na ovim prostorima i kreiranje boljeg poslovnog ambijenta.

Samit biznis lidera jugoistočne Evrope predstavlja jedinstvenu poslovnu inicijativu koja okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

Inicijatori i organizatori su Srpska asocijacija menadžera (SAM), Udruženje menadžera Slovenije (ZM) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), da bi se kasnije pridružili ostali biznis partneri iz regiona.

Prvi godišnji skup održan je u oktobru 2011. godine u Aranđelovcu, a prethodni, šesti skup održan je u Skoplju u oktobru 2017. godine. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво