Novi spisak poreskih dužnika – imena stara

Državi za porez duguje 389 aktivnih firmi koje pojedinačno duguju od 20 miliona do dve milijarde dinara, pokazuju podaci Poreske uprave koje je objavila Politika. Poreska uprava Srbije pozvala je sve poreske obveznike da krenu s izmirivanjem svojih poreskih obaveza, jer 28. februara ističe rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za prethodni mesec. Poreznici apeluju i na samostalce da do 19. februara plate mesečnu akontaciju poreza na prihod od obavljanja samostalne delatnosti.

Da su najveći poreski dužnici, čija je imena Poreska uprava Srbije objavila na svom sajtu, zaključno s dugovima do 31. 12. 2017. godine imali sluha za ove apele, danas im dugovi ne bi bili u milijardama dinara, piše Politika.

List dodaje da su se na pozive poreznika, izgleda posebno oglušili srpski biznismeni, koji su godinama na ovom spisku u nadi da će im porezi zastariti i da neće morati da ih plate.

Na spisku poreznika vidi se da državi za porez duguje 389 aktivnih firmi, koje pojedinačno duguju od 20 miliona do dve milijarde dinara, koliki je dug prvog na spisku – Akcionarskog društva "Borba", od oko dve milijarde dinara, koje je u vlasništvu države.

Drugi na listi je "Semp sistem" s dugom od 1,1 milijardu, vlasnika, kako se na sajtu može videti, Milorada Kesića, treći je "Mera invest" Marka Miškovića, sina Miroslava Miškovića, vlasnika "Delta holdinga", od milijardu dinara, što je više nego pre godinu i po, kada je trebalo da plati 952 miliona dinara.

Među dužnicima su i firme Bogoljuba Karića, Miroslava Bogićevića, Dragana Đurića, Vojina Lazarevića, vlasnika "Rudnapa".

I dok se s jedne strane spočitava ovim velikim poreskim dužnicima zašto ne plaćaju tolike dugove, piše Politika, s druge strane nije jasno ni zašto je Poreska uprava Srbije godinu i po dana izbegavala da javnosti predoči ove podatke, posebno ako se zna da ima obavezu da ih objavljuje na svakih šest meseci što se do pre dve godine i poštovalo, navodi Politika.

Firma "Jugohemija – Vetagra", deo grupacije "Delta" Miroslava Miškovića, duguje, kako se vidi na spisku Poreske uprave, 136,2 miliona dinara, firma u vlasništvu Auto-moto saveza Srbije, AMSS PS državi na ime poreza duguje 539,4 miliona dinara, "Navip", koji iako radi, duguje 476 miliona dinara, građevinsko preduzeće "Komgrap" 469 miliona dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво