Projektima do novca iz evropske kase, moguća i nagradna sredstva

Srbija koristi novac iz pretpristupnih fondova EU. Godišnje nam je iz evropske kase, bespovratno, na raspolaganju oko 200 miliona evra. Prošle godine ugovoreno je 94 odsto projekata, a ove bi Srbija mogla da bude nagrađena dodatnim sredstvima.

Dok ovu godinu planiramo, ostvaruju se projekti iz ranijeg perioda. Tako je u evrointegracijama, zahvaljujući kojima Piroćanci imaju Adrenalin park. Prekograničnom saradnjom sa Bugarskom stekli su skejt staze.

"Negde 230.000 evra je uloženo u adaptaciju prostora. U najvećoj meri, preko 80 odsto su sredstva EU koja će se vratiti u budžet", objašnjava gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Država ove godine svu energiju usmerava na pripremu finansijskih sporazuma koji će obezbediti bespovratnu podršku za očuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.

Sledi podrška inovativnim preduzećima, razvoju ljudskih resursa, socijalnoj inkluziji i usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa propisima Unije.

"Očekujemo da će Evropska komisija uvažiti napredak Srbije koji je prethodnih nekoliko godina ostvaren u kontekstu pregovora i reformi koje su ostvarene u različitim oblastima kao i rezultata u pogledu korišćenja fondova EU, jer su to dva ključna kriterijuma na osnovu kojih će Komisija doneti odluku o eventualnim dodatnim sredstvima u okviru mehanizma nagrađivanja", kaže Branko Budimir iz Sektora za planiranje, programiranje, praćenje i izveštavanje o sredstvima EU i razvojnoj pomoći Ministarstva za evropske integracije.

Država nastoji da projekti koje Evropska unija odobrava budu usaglašeni, ali to nije uvek lako.

"Sada morate podvući crtu pa videti šta ste u prethodne tri godine realizovali, gde ste napredovali dobro, gde ste zaostali, pa da pripremite projekte i da ih programirate za narednu godinu", ističe Gordana Lazarević iz Evropskog pokreta Srbije.

Najslabija karika – mala i srednja preduzeća 

Mala i srednja preduzeća najslabija su karika u korišćenju fondova.

Lazarevićeva ukazuje da mala i srednja preduzeća obično nemaju dovoljno sredstava da bi mogli sve to da isfinansiraju i da čekaju toliko dugo.

"Zato se radije okrenu kreditu koji je mnogo skuplji novac nego nekom grantu", kaže Lazarevićeva.

Budimir ističe da se razgovara širem programu podrške koji bi bio okrenut ka inovativnim preduzećima. "Naše uverenje je da tu možemo očekivati dobre rezultate koji se baziraju na konkretnim iskustvima. Slične programe smo imali 2011. i 2013, sa izuzetnim odzivom", rekao je Budimir.

Za razliku od naših, mala i srednja preduzeća u Španiji i Italiji idu iz projekta u projekat. Doduše, na raspolaganju su im veća sredstva iz više fondova, a u tome im pomaže i posebna državna institucija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво