Na kursnoj listi i kuvajtski dinar, bugarski lev i rumunski lej

Lepezi valuta kojima se trguje u menjačnicama i bankama od 1. februara pridružuju se i kuvajtski dinar, bugarski lev i rumunski lej.

Da li je dinar toliko ojačao da se ne boji konkurencije ili je tokove novca nemoguće zaustaviti? U Narodnoj banci kažu da je to logično,  jer raste trgovinska razmena Srbije sa tim zemljama.

"Osnov za tako nešto leži u potrebama, inicijativama privrede i banaka, a sve radi poboljšanja trgovinske razmene Srbije sa zemljama iz regiona. Drugi razlog je sve veći broj turista iz ovih zemalja, kao i što veći broj turista od 2012. godine", kaže Nikola Dragašević, direktor Sektora NBS za monetarne operacije.

U pograničnim mestima kao što je Pirot kažu da se dinar do sada lako menjao i u Bugarskoj. Očekuju da Narodna banka objavi paritet što će omogućiti direktnu zamenu domaće valute, podstaći potrošnju i izbeći višestruku konverziju valute.

"Uglavnom menjaju evre, ali oni imaju mogućnost da u svojim menjačnicama za leve uzmu dinare. Otprilike njima je kurs 57 dinara za jedan lev ili 60 dinara kad menjaju posle dinare za lev", kaže Mirjana Ristić, vlasnica Menjačnice u Pirotu.

Novčanica od sto dinara sa likom Nikole Tesle štampana je pre 15 godina i tada je i dinar proglašen kao eksterna konvertibilna valuta. Otada je malo ko verovao da dinar može da nas uvede u Evropsku uniju i da će biti tako stabilan. Međutim poslednja događanja u 2017. godini govore da dinar uspešno može da se nosi sa vodećim svetskim valutama.

Kada govorimo o dinaru van naših granica on je aktivan na kursnim listama i menjačnicama u Rumuniji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Dinar je sve atraktivniji i za investitore u dinarske hartije od vrednosti jer je samo u prošloj godini ojačao prema dolaru za 18 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво