"Srpski tok povezati sa zemljama u regionu"

Bivši diplomata i veliki poznavalac gasnih prilika u svetu Srećko Đukić kaže za RTS da je gas resurs 21. veka i da u tome hvatamo poslednji voz. Napominje da gasa u svetu ima, ali da Evropa ne može bez ruskog gasa.

Srećko Đukić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da bi "Srpski tok", pre svega, trebalo da donese Srbiji gas.

"To ohrabruje, jer je posle niza decenija na red došla izgradnja gasovoda i shvata se da je gas uslov privrednog i socijalnog napretka i standarda Republike Srbije. Potrošnja gasa u Srbiji je jako mala između 10 i 15 odsto i trebalo bi ga dovesti do svakog preduzeća, do svake kuće, stana, da bude alternativa struji", objašnjava Đukić.

Dodaje i da je uslov investitora koji dolaze u Srbiju da postoji energetski izvor.

"Investitor traži energent i radujem se što će doći 'Srpskim tokom'. Izgradnja gasovoda je postala tema dana i verujem da će se u tome istrajati i uspeti", ističe Srećko Đukić.

Kaže da je važno da se gasovod koji će ići preko Srbije poveže sa zemljama u regionu.

"Danas svaka zemlja koja drži do energetske bezbednosti računa na više izvora snabdevanja gasom. Nama je poznat put preko Mađarske, preko Bugarske bi bio drugi i time bismo imali stabilnost u pogledu gasa i nećemo strahovati od nestašica", napominje Đukić.

Ističe da je gas resurs 21. veka i da u tome hvatamo poslednji voz.

"Amerika dominira u pogledu gasa, ona je ekonomska i finansijska sila, najveći proizvođač ali i potrošač gasa. Međutim, ona nije energetski i gasno povezana sa Evropom i ostatkom sveta. Što se našeg regiona tiče, glavne gasne sile su Rusija - kao najveći proizvođač i Evropa kao najveći kupac ruskog gasa", objašnjava Đukić.

Kaže da Evropa ne može bez ruskog gasa.

"Gasa u svetu ima, ima ga u Severnoj Africi, na Bliskom istoku, ali jedino bezbedno snabdevanje je gasom iz Rusije. Amerika se protivila svim gasovodima iz SSSR-a koji idu u Evropu i nijedan nemački kancelar, primera radi, nije podlegao američkom pritisku u pogledu ruskog gasa. Alternative ruskom gasu nema", zaključuje Đukić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво