Dostavljen Predlog zakona o budžetu

Ministarstvo finansija Srbije završilo je danas predlog budžeta za iduću godinu i uputilo ga Vladi na usvajanje, potvrđeno je RTS-u. Vlada o budžetu na prvoj narednoj sednici.

Ministarstvo finansija završilo je izradu Nacrta budžeta za 2009. godinu i uputilo ga Vladi Srbije na usvajanje.

Precizirano je da Nacrt budžeta za narednu godinu predviđa okvirne rashode 761 milijardu dinara, prihode 715 milijardi dinara, budžetski deficit 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu, Vlada je bila obavezna da do 1. novembra tekuće godine Skupštini Srbije dostavi predlog budžeta za narednu godinu, a parlemant treba da ga usvoji najkasnije do 15. decembra.

U Ministarstvu finansija rečeno da je kašnjenje dogovora o predlogu budžeta posledica dugih razgovora sa misijom MMF-a o budžetu za 2009. godinu, tako da je bio kratak rok da se posle dogovora sa tom međunarodnom finansijskom institucijom usaglase sve budžetske stavke.

Vlada Srbije planira, kako je najavio premijer Mirko Cvetković, da ukupna inflacija ne bude veća od osam odsto, a rast zarada do 10 odsto, dok bi rast BDP-a bio korigovan sa ovogodišnjih sedam na oko 3,5 odsto u 2009. godini.

Ocena je Narodne banke da će inflacija u 2009. biti u rasponu između šest i 10 odsto, jer je neizvesno kretanje kursa zbog finansijske krize u svetu.

Premijer Cvetković najavio je još krajem novembra, da su u pripremi mere štednje u oblasti javne potrošnje i naglasio da će budžet biti restriktivan, što znači da će biti smanjena javna potrošnja.

Budžetski korisnici, pre svega penzioneri, neće biti oštećeni, jer će njihove penzije na decembarskim čekovima biti 15 odsto veće i taj iznos važiće i u narednoj godini, ali da je dogovor da se na kraju prvog polugođa 2009. detaljno analizira ekonomska situacija i da se potom "ide u moguće korekcije", rekao je Cvetković.

Srpski premijer je objasnio da takva "ideja da se ne ugrožava standard stanovništva" i da, za sada, nema razmišljanja o smanjenju penzija.

Budžet ogledalo trenutnih mogućnosti

Predstavnici vladajuće većine u Skupštini Srbije ocenili su da će budžet za 2009. godinu biti ogledalo trenutnih mogućnosti i objektivne finansijske situacije u uslovima negativnih efekata svetske ekonomske krize.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić rekao je da nema nikakvog sukoba i nesporazuma unutar vladajuće koalicije o budžetu, nego da ima legitimnih zahteva određenih ministarstava.

"Sva ministarstva će dobiti malo od nečega što nisu želela na početku. To je prosto kompromis, odnosno refleksija objektivne finansijske situacije", rekao je Ružić.

"Malo će možda rok biti prekoračen ali je mnogo važnije da budžet bude kvalitetan i da odgovori na sva goruća pitanja građana i države", rekao je Ružić i dodao da se ne može dozvoliti da se formira budžet za koji nema pokrića.

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan rekla je da će svi solidarno podneti teret smanjenja troškova, da će iduće godine biti smanjeni troškovi i da neće biti onoliko novca za investicije koliko se očekivalo nego da će ga biti samo za tekuće potrebe.

"Nema to veze sa partijskom pripadnošću, to su uobičajene spekulacije u javnosti", navela je Trivanova.

Rekla je da će generalno potrošnja biti manja u svim segmentima bez obzira da li je reč o ministarstvima ili drugim insitucijama, ali i navela da se vodilo računa da vitalni interesi i potrebe budu zadovoljeni budžetom.

Opozicija skeptična

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić rekao je novinarima u parlamentu da ne postoji način da "naprednjaci" podrže budžet za iduću godinu i da ne očekuje da će vlada prihvatiti njihove amandmane na taj predlog.

"Na zakon o budžetu vlada nikada ne prihvata bilo koji amandman opozicije pošto bi to zahtevalo novih 15 dana usaglašavanja budžeta koji još nije usaglašen", rekao je Nikolić i ponovio da ne postoji način da "naprednjaci" uđu u vladu, kao ni da zamene G17 plus.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da nije shvatio predsednicu parlamenta Slavicu Đukić-Dejanović o tome kada će budžet doći u Skupštinu, kao i da Vlada nije poslušala nijedan dobronameran savet DSS-a niti predlog te stranke.

"Jednostavno ta vlada ne postoji, to je prosto nula i ako dođe neki budžet, neki papir iz vlade koja ne ume da napravi budžet, to će biti smejurija od papira", rekao je Aligrudić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи