Forum u Davosu, osnažujuće poruke evropskih lidera

Na sceni Svetskog ekonomskog foruma smenjivali su se evropski lideri. Teme – ekonomija, Bregzit, migranti, klimatske promene, jedinstveno digitalno tržište, protekcionizam...

Nemačka kancelarka Angela Merkel obraćanje je počela podsećanjem na stogodišnjicu Prvog svetskog rata i pitanjem da li je svet naučio istorijsku lekciju – da svi treba da budu posvećeni multilateralizmu i da zajednički rade na rešavanju problema.

"Evropa nije bila dovoljno aktivna na polju spoljne politike i mora da uzme svoju sudbinu u svoje ruke. Bregzit je dao Evropi hrabrost da ide napred, ali u tim pregovorima ne može biti kompromisa kada je reč o ključnim principima Unije. Verujem da nas izolacionizam neće odvesti napred", istakla je Merkelova.

Francuski predsednik Emanuel Makron u Davosu je prvi put. I prvi je put od globalne krize koja je počela pre deceniju, da velike svetske privrede rastu zajedno.

"Evropa mora ove godine da osmisli strategiju za narednih deset godina. Nikada nismo bili ambiciozniji. Oni u Evropi koji ne žele da idu napred, ne treba da blokiraju one koji to žele", napomenuo je Makron.

Analitičari su već ocenili da će skup u Davosu biti epska borba konkurentnih stavova sa američkim predsednikom.

Italijanski premijer razume princip Donalda Trampa – Amerika na prvom mestu, ali kaže da ne sme da bude nauštrb slobodne trgovine.

"Smatram legitimnim da svaka zemlja kaže 'Moja zemlja je na prvom mestu'. I ja mogu da kažem 'Italija na prvom mestu', zašto ne? Ali ako je cilj ekonomski rast, onda je protekcionizam u suprotnosti s tim", smatra Paolo Đentolini.

Od španskog kralja poruka demokratijama širom sveta.

"Katalonija je lekcija iz demokratije ne samo Španiji već svima, da je neophodno da se sačuvaju vladavina prava i nacionalni suverenitet", naglasio je kralj Felipe VI.

Nema lakih tema u Davosu, a mnoge poput migrantske krize moguće je rešiti samo zajedničkim naporima. O tome je govorio i grčki premijer, koji traži da se postojeći sporazumi sprovode, ali i upozorava na nepredvidivo ponašanje Turske.

"Nekima je lako da budu agresivni ako žive u Luksemburgu ili Holandiji, jer su im susedi Belgija i Luksemburg, a ne agresivna Turska. Ali nama to nije tako lako", istakao je grčki premijer Aleksis Cipras.

Iza Grčke i Turske je duga istorija razilaženja, ali drugi spor Atine i Skoplja, dug 25 godina, ima izgleda da se reši.

Na marginama skupa, premijeri Alekis Cipras i Zoran Zaev razmatraju predloge za rešenje spora u vezi s novim imenom Makedonije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво