Beogradska preduzeća duguju gradu oko 14 milijardi dinara

Više od 140 beogradskih preduzeća duguje gradu oko 14 milijardi dinara, objavio je Sekretarijat za javne prihode grada Beograda.

Među 144 preduzeća sa ovog spiska dužnika za porez na imovinu, lokalne komunalne takse i naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, najveći među njima su preduzeće za proizvodnju mašina za obradu metala "Ivo Lola Ribar" sa skoro 974 i Industrija mašina i traktora (IMT) sa 875 miliona dinara duga.

Na trećem mestu, nalazi se Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) sa 649.525.952 dinara koje ovo preduzeće duguje.

Sekretar Sekretarijata za javne prihode Beograda Violeta Nićiforović kaže za Tanjug da su ovo potraživanja grada i da je vrlo teško od ovih firmi naplatiti ovako velika dugovanja, pogotovo, kako kaže, jer je najveći broj njih u stečaju ili je reorganizacija u toku.

"U pitanju su prijavljena potraživanja i čekaju se rešenja statusa ovih preduzeća jer je većina njih u stečaju. Uglavnom je reč o nenaplativim dugovanjima", navodi Nićiforovićeva.

Objašnjava da će biti veoma teško naplatiti dugovanja gradu jer se često u postupcima protiv preduzeća ide na zastarelost ili da se omogući stvaranje uslova za otpis dugovanja.

Na spisku dužnika su Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda sa 164 miliona, "Prva iskra" iz Bariča sa 245 miliona, Prva srpska fabrika šećera "Dimitrije Tucović" čije su neizmirene obaveze 618 miliona dinara, novinsko izdavačko preduzeće kompanija "Borba" sa dugom od oko 560 miliona dinara, Centar "Sava" koji duguje oko 559 miliona dinara i PIK Zemun sa oko 400 miliona dinara duga.

Na listi dužnika zaključno sa 31. decembrom 2017. godine su i Crveni krst Srbije koji je dužan oko 56 miliona dinara, Vaterpolo klub Partizan sa 30 miliona dinara, fudbalski klub Crvena zvezda duguje 37 miliona, a Sportski centar na Novom Beogradu 35 miliona dinara koliko duguje i Zavod za izgradnju grada Beograda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво