Otvoren forum u zavejanom Davosu, snajperisti na krovovima

Obraćanjem indijskog premijera, otvoren je Forum u Davosu, za koji se prijavilo oko 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada. Oko 5.000 vojnika kontroliše kompletan prostor oko zdanja u kojima se održava forum. Grad je potpuno zavejan i beleži najveće padavine u poslednjih deset godina.

Indijski premijer Narendra Modi upozorio je, otvarajući Svetski ekonomski forum u Davosu, da je nedavni talas trgovinskog protekcionizma, kojim vlade postavljaju barijere slobodnoj trgovini između naroda, zabrinjavajući.

Modi je rekao da su "snage protekcionizma podigle glave protiv globalizacije", prenela je agencija AP.

Ne pominjući direktno američkog predsednika Donalda Trampa ili SAD, Modi je istakao da "rešenje ove zabrinjavajuće situacije protiv globalizacije nije izolacija".

"Hajde da se svi udružimo i stvorimo takve slobode u kojima će biti saradnje i koordinacije a ne podela i lomova. Hajde da ceo svet učinimo takvim da u njemu nema pukotina i nepotrebnih zidova", naveo je Modi. 

Indijski premijer citirao je Mahatmu Gandija: "Ne želim da prozori na mojoj kući budu zatvoreni sa svih strana. Želim da vetrovi kultura svih zemalja uđu u moju kuću samouverenošću i tako izađu."

Ovo je prvi put da jedan indijski premijer boravi u Davosu od 1997. godine, navela je američka agencija.

Svetski ekonomski forum u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu okupiće, do 26. januara, svetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posledice.

Bogatstvo finansijske elite koja se okupila u Davosu dostiže najmanje hiljadu milijardi dolara, pa analitičari komentarišu da se nikada u istoriji na "jednom mestu nije našao toliki kapital".

"U naredna četiri dana, analiziraćemo velike izazove sa kojima se svi suočavamo i pokušaćemo da nađemo rešenja i udružimo se, nadam se, u zajedničkoj akciji kako bismo se bavili nedostacima našeg globalnog sistema", rekao je Klaus Švab, osnivač Svetskog ekonomskog foruma.

Uprkos diskusijama elite o nejednakosti u svetu, taj problem je sve veći, pokazuje izveštaj koji organizacija Oksfam objavljuje tradicionalno uoči Foruma. Samo jedan procenat najbogatijih u svetu raspolaže sa 82 odsto ukupnog bogatstva. Čak polovina čovečanstva materijalno ne poseduje – ništa.

"Oksfamov novi izveštaj otkriva da naše ekonomije nagrađuju bogate, a ne naporan rad miliona ljudi, omogućujući da manjina na vrhu bude sve bogatija, dok su milioni ljudi na dnu zarobljeni u siromaštvu. Zemlje u razvoju gube sto milijardi dolara godišnje zbog izbegavanja plaćanja poreza i postojanja poreskih rajeva", kaže Vini Bjanjima, izvršna direktorka organizacije Oksafam.

Tema ovogodišnjeg, 48. foruma je "Izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", a 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada, nastojaće da definišu zajedničke akcije i mere za rešavanje globalnih problema.

Prvi put posle gotovo dve decenije najavljeno je i učešće američkog predsednika Donalda Trampa, koji bi trebalo da održi završni govor na forumu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu. 

Pripadnici bezbednosnih službi "okupirali" Davos

Oko 5.000 vojnika kontroliše kompletan prostor oko zdanja u kojima se održava forum.

Prostor je podeljen u četiri zone bezbednosti u koje će moći da uđe samo onaj ko ima akreditaciju.

Nije tajna da će unutar prstenova biti mesta i za snajperiste, koji će, za svaki slučaj, dežurati u tri smene.

Celokupna organizacija događaja Graubinden i samu Švajcarsku koštaće čak 28 miliona franaka.

Svi akreditovani učesnici foruma još od sletanja na bilo koji od aerodroma u Švajcarskoj moraće da prođu kroz niz provera.

Pre ulaska u kongresni centar, proći će kroz nekoliko skenera, a sve što budu imali kod sebe proverava se. Kroz skenere prolaze svi – i sami učesnici skupa.

Stanovnicima Davosa preporučeno je da tokom održavanja foruma ostanu u svojim kućama.

Soba u skromnijem hotelu – 300 evra

Davos je oduvek važio za grad u kojem svetska elita i džet-set svet voli da provodi slobodne trenutke.

Zbog toga su i cene soba u hotelima odgovarajuće i ne menjaju se čak ni u vreme održavanja foruma.

U Davosu postoji 78 hotela sa 9.300 kreveta u njima, ali i 2.648 u kampovima i hostelima.

Soba u skromnijem hotelu košta oko 300 evra, ali pod uslovom da se rezerviše sedam noćenja s doručkom.

Ovogodišnji forum u Davosu pleni pažnju javnosti i zato što je svetska elita upala u snežnu bajku, budući da je taj grad poptuno zavejan i beleži najveće padavine u poslednjih deset godina.

I upravo velika količina snega koja je napadala u tom gradiću sprečiće možda najavljene proteste zelenih partija i švajcarskih demokrata.

Tim političkim grupama je zabranjen miting na ulicama od organizatora foruma zbog nedostatka slobodnog prostora za proteste, baš zbog snega.

Prvobitno je bilo planirano da politički aktivisti protestuju protiv dolaska američkog predsednika Donalda Trampa, koji treba da ima završni govor na forumu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи