Banke ponovo spremne da podrže investicije

Deset godina posle velike ekonomske krize, ekonomije regiona beleže rast. Banke su ponovo spremne da podrže investicije, ali opreznije nego nekada, zbog iskustva sa nenaplativim kreditima s kojima su se godinama borile. O tome se razgovaralo na Juromani forumu u Beču.

Iako iz ove perspektive bankari više liče na kockare nego na poslovne ljude čini se da ćemo narednih godina ploviti u mirniji ekonomskim vodama bez velikog talasanja. Ekonomski rast i modeli koje primenjuju države regiona liče jedna na drugu.

"Očekujemo narednih godina ekonomski rast od oko tri odsto godišnje. Pokretači su izvoz pola proizvodnje plasiramo u Nemačku, rast potrošnje i investicija pre svega u puteve i infrastrukturu", kaže Dragan Tevdovski, ministar finansija Makedonije.

Ovako je u Makedoniji ali bi moglo da bude u bilo kojoj drugoj jugoistočnoj zemlji. Ali da li bi stope rasta mogle da budu više i da li zavise od bankara.

"Nisu banke definisane kao institucije koje prihvataju novac koje idu u visokorizične projekte sa visokim prinosom. Banke imaju fiksnu kamatu i moraju da minimiziraju rizik. Banke traže dve, tri godine dobrih rezultata da bi vam dale kredit", kaže Dušan Vujović, ministar finansija Srbije.

U bankama tvrde da nisu suzdržane u davanju kredita i da se posebno beleži rast kod malih i srednjih preduzeća. Novina je kupoprodaja celih portfolija kao što je nedavno Inteza kupila deo kredita malih i srednjih preduzeća od Prokredit banke.

"Nismo mi u principu zainteresovani za kupovinu portfolija jedino ako je on toliko dobar da može da se uklopi u našu poslovnu politiku i zato je to prositeklo kod Prokredit banke. Inače po pravilu naše banke ne bi smo ulazili u kupovinu po svaku cenu", kaže Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banke Inteza.

Bankari kažu da tržište Istočnovropskih zemlja obezbeđuje profit od 1,4 odsto dok je na zapadu oko 0,4 odsto.

"Kada je reč o Jugoistočnoj Evropi novo je dolazak kineskih banaka i i kompanija koja tootalno menjaju investicionu sliku i poziciju regiona", kaže Alvaro Diadam iz "Emis" Beč.

"Prošle godine hit ekonomija u regionu je bila Rumunija. S velikim indsustrijskim pokretačim u visokoj tehnologiji u Transilvaniji, dobrom poreskom plitikom i transparentnošću, oni su uspeli najviše da učine na privlačenju investicija u regionu", kaže Valentin Stefan, ekonomski konsultant.

Takav je bio deo atmosfere na ovogodišnjem Juromani forumu u Beču. Interesantno je da je srpski ministar finansija Dušan Vujović bio prvi sagovornik koji je otvorio skup, odnosno prva zvezda među kolegama iz regiona što možda govori i o rastu ugleda Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво