Forum u Davosu u senci geostrateških podela

Svetski ekonomski forum koji počinje sutra u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu, okupiće i ove godine svetske lidere i političke i ekonomske elite, u uslovima geostrateških podela na više frontova, koje imaju dalekosežne političke, ekonomske i društvene posledice.

Tema ovogodišnjeg 48. foruma je "Izgradnja zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", a 2.500 učesnika, među kojima 70 šefova država i vlada, nastojaće da definišu zajedničke akcije i mere za rešavanje globalnih problema.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će, takođe, učestvovati na forumu, koji je, kako je nedavno rekao, "dobro mesto, jer se sretnete sa stotinu državnika, za šta vam je potrebno godinu ili dve u drugim okolnostima...".

Aleksandar Vučić je i prethodne tri godine učestvovao na forumu u Davosu gde je imao brojne susrete i razgovore sa svetskim zvaničnicima i predstavnicima mnogih svetskih kompanija.

Forum koji privlači najistaknutije predstavnike finansijskih krugova prilika je za svetske lidere da uspostave komunikaciju sa finansijskom elitom, a ovogodišnji forum će se, kako su saopštili organizatori, odvijati u atmosferi sve većih nejednakosti i pokušaja traženja rešenja da se smanji jaz između bogatih i siromašnih.

Sa Trampom ili bez Trampa? 

Prvi put posle gotovo dve decenije najavljeno je i učešće američkog predsednika, ali je poseta Donalda Trampa sada neizvesna zbog delimične finansijske blokade federalne vlade, saopšteno je juče iz Bele kuće.

"Predsednik sada neće ići na Floridu, a o Davosu, kako iz perspektive predsednika tako i iz perspektive Kabineta, biće odlučeno na dnevnoj bazi", saopšteno je iz Bele kuće.

Prema prvobitnom planu, Tramp treba da održi završni govor na Svetskom forumu koji traje do 26. januara.

Nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi i ona će u sredu održati govor o Evropi. Očekuje se i dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona i britanske premijerke Tereze Mej.

Učesnici su i šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard, direktor IBM Đini Rometi, norveška premijerka Erna Solberg.

Glavni finansijski i ekonomski savetnik kineskog predsednika, Lju He, predvodiće kinesku delegaciju u Davosu, a potvrđeno je i prisustvo kanadskog premijera Džastina Tridoa i šefa izraelske vlade Benjamina Netanijahua.

Indijski premijer Narendra Modi će ove godine biti među govornicima, što je prvi put da jedan indijski premijer boravi u Davosu od 1997. godine.

Od skijaškog mesta do tvrđave 

Švajcarsko mesto Davos, u kome se održava Svetski forum, tokom cele godine izgleda kao i svako drugo alpsko skijaško mesto, ali se pred početak skupa političkih i ekonomskih lidera pretvara u tvrđavu.

Barikade, jake snage policije i obezbeđenja, punktovi za proveru, ograničenja naleta letelica, samo su neke od mera bezednosti.

Procenjuje se da je ukupna cena obezbeđivanja Davosa oko devet miliona franaka (9,37 miliona dolara).

Svake godine uoči Foruma, gotovo tradicionalno se organizuju i protesti, pa je tako 13. i 14. januara nekoliko stotina demonstranata marširalo ulicama Berna, u znak protesta zbog planirane posete američkog predsednika Svetskom ekonomskom forumu.

Demonstranti su nosili transparente poput "Jedite bogate", "Borite se protiv Trampa, Svetskog ekonomskog foruma i kapitalizma".

Opasnosti od automatizacije i digitalizacije

Iz Svetskom forumu su nedavno upozorili da je globalna ekonomija u opasnosti od nove krize i da će automatizacija i digitalizacija verovatno smanjiti zapošljavanje i plate većine, dok će istovremeno uvećati bogatstvo najimućnijih, prenosi britanski Gardijan.

Ove godine, projekti i programi foruma biće fokusirani na "izgradnju zajedničke budućnosti u podeljenom svetu", sa ciljem da se svetski lideri ponovo posvete poboljšanju situacije u svetu.

Čak devet od deset anketiranih stručnjaka nedavno je izrazilo zabrinutost zbog pogoršanja ekonomskih i političkih prilika između svetskih sila, prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, izrađenom na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo oko 1.000 svetskih stručnjaka i kreatora politika.

Četvoro od pet ispitanika je, takođe, istaklo da uviđaju povišen rizik od ratnih sukoba.

Među najznačajnijim rizicima sa kojima se svet suočava u ovoj godini su ekološke katastrofe, sajber-kriminal, velike prisilne migracije i izazovi u globalnoj trgovini, prema najnovijem izveštaju Svetskog ekonomskog foruma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара