Skijališta rade punim kapacitetom

Čak i sneg ima svoj dan. Naime, Svetska skijaška federacija proglasila je 21. januar Svetskim danom snega. Neki ga vole, neki ne, ali na skijalištima je uvek dobrodošao. Iako gotovo svi ski-centri imaju sistem za veštačko osnežavanje, skijaši znaju da nema dobrog skijanja bez prirodnog snega.

Ove zime evropski ski-centri imaju dovoljno snega, a u nekom periodu u Francuskoj ga je bilo i previše. U domaćim skijalištima je do sada prodato 83.000 ski-karata, što je 15 odsto više nego prošle zime kada je prodaja bila rekordna. Kopaonik radi punim kapacitetom, a na stazama je četrdesetak centimetara utabanog snega.

"Na Staroj planini takođe ski-centar radi punim kapacitetom, sve staze su u funkciji i ima oko 50 centimetara utabanog snega. Što se tiče skijališta na Torniku snega ima oko 40 centimetara, u funkciji su tri staze i šestosedna žičara", kaže Ana Jovanović iz "JP Skijališta Srbije".

Jahorina ove zime ima najveći turistički rast. U decembru broj skijaša se utrostručio, a u januaru ih je čak pet puta više nego prošle godine. I na ovom primeru se potvrdilo ko investira, taj profitira.

"Jahorina je čitavo leto bila veliko gradilište, urađene su nove ski staze, novih 15 kilometara staza, Jahorina sada ima 35 kilometara staza, sistem za veštačko osnežavanje", kaže direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Blizina, dobra ski-infrastruktura i pristupačne cene učinile su skijališta u Bugarskoj veoma privlačnim.

"Mogu reći da je Bugarska ove godine kod nas baš posećena u velikom broju. Imamo duplo više putnika nego prošle godine u tom skijalištu", kaže Milan Lainović iz "Belvi travela".

Iako, naši turisti na skijanje najradije odlaze oko novogodišnjih praznika i u februaru u vreme školskog raspusta, agenti ih podsećaju da je mart najbolji za skijanje.

"U martu mesecu se već svuda niže cene i mart je idealan za skijanje, zato što je već i duži dan, stabilizuje se vreme i uglavnom svuda i tada ima dovoljno snega", kaže Mirko Bauk iz "Odeon vorld travela".

Najrazvijenija skijališta u Evropi od 2008. godine registruju trend smanjenja mladih skijaša za jedan odsto svake godine. Analize su pokazale – društvene mreže su za to krive. Mladi radije žive virtuelne živote umesto da uživaju u osvajanju planinskih staza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво